Повечето каталунци подкрепят провеждането на допитването Още по темата Brexit

...
Повечето каталунци подкрепят провеждането на допитването Още по темата Brexit
Коментари Харесай

Мадрид и Каталуния отново на ръба

Повечето каталунци поддържат провеждането на допитването

Още по тематиката
Brexit ще има отражение върху желанието за самостоятелност на испанската провинция

След районните избори Каталуния и Мадрид към момента имат опция да избегнат отровна борба за разединение

Кризата разпали апетитите за самостоятелност в Европа
" Искате ли Каталуния да бъде самостоятелна страна под формата на република? " Ако всичко върви съгласно проектите на ръководителите на самостоятелната испанска област, каталунците ще дават отговор на този въпрос на референдум за самостоятелност на 1 октомври. В началото на юни водачът на района Карлес Пучдемон разгласи проекти за провеждането на допитването и по този начин още веднъж рисково изостри връзките с държавното управление в Мадрид.

Централните управляващи са безапелационни, че няма да разрешат гласуването да се реализира, защото възможното разединение е в прорез с конституцията на страната. Изглежда, че тактиката на Мадрид сега е последователно да усилва законовия, политическия и икономическия напън върху Каталуния, с цел да предизвика разделяне в лагера на искащите самостоятелност. Самите каталунци пък считат, че на власт сега са политици, които не са склонни на отстъпки. И договаряния в последна сметка ще има, само че чак след провеждането на допитването, когато резултатите станат ясни.

Стъпка наникъде?

Правителството на Каталуния, която е един от най-богатите испански райони, упорства за референдум през последните пет години. През 2014 година се организира необвързващ избор, наименуван " консултация ", на който от пусналите бюлетина поддържаха независимостта. Все отново обаче присъединяване взеха едвам 2.3 млн. от млн. души, можещи да гласоподават. Испанският парламентарен съд дефинира допитването като нелегално, само че за искащите разединение това бе преломен миг. През 2015 година каталунските националистки партии завоюваха безусловно болшинство в районния парламент и гласоподаваха за започване на процеса към самостоятелност.

Властите в Мадрид неведнъж са подчертавали, че провеждането на сходен референдум е противоконституционно и предходни сепаратистки ходове бяха блокирани от държавното управление и от конституционния съд. " Този референдум няма да се състои, тъй като е противозаконен. Това е просто още една стратегическа стъпка, която не води на никое място ", декларира държавен представител. Според испанската конституция Мадрид има право да се намеси в дейностите на каталунските управляващи и да ги принуди да се откажат от допитването. Това може да включва изпращането на полиция или прекратяването на пълномощията за ръководство на районното държавно управление. Но тези варианти се преглеждат като финален вид и към този момент упованията са, че конфликтът ще кулминира в месеци на законови разногласия и евентуални районни избори в Каталуния, обобщава разбор на Reuters.

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон не намира общ език с испанското държавно управление

Пучдемон показва, че опитите да се договорят с Мадрид за дата и дефиниция на въпроса на референдума са се провалили. " Винаги сме отправяли доста разнообразни оферти, само че всички те бяха отхвърляни без изключение ", разяснява той. Консервативният министър председател Мариано Рахой отхвърля да оторизира референдум с аргумента, че това е в нарушаване на конституцията. Социалистическата партия и центристкатаCiudadanos също са срещу вота, само че оферират промяна, която ще трансформира Испания във федерална страна с спомагателна автономност за районите. ЛевитеPodemos са против независимостта, само че считат, че на Каталуния би трябвало да бъде разрешено да организира законно допитване.

Лостовете на Мадрид

Социологическите изследвания демонстрират, че каталунците ще отхвърлят отцепването с дребна разлика, само че и че също по този начин множеството поддържат провеждането на референдум. Не е ясно обаче дали допитването ще се реализира. Испанското държавно управление разполага с няколко лоста, с които да упражни напън, написа. Първо, по правосъден път – Мадрид предизвестява каталунските държавни представители по отношение на законовите последствия от поддържането на независимостта. Това значи, че всеки публичен чиновник, който наруши конституцията, може да получи възбрана да заема държавен пост, да бъде задържан или да му бъде наложена санкция. Второ, политически – Испания разчита на поддръжката на Европейски Съюз, който е безапелационен, че една самостоятелна Каталуния няма автоматизирано да стане член на блока. А това е значима спирачка за каталунците. Трето, Мадрид има пълномощията да приключи автономията на района при положение на тъпчене на конституцията, което включва поемането на контрола над разнообразни области на каталунското държавно управление – от силите за сигурност до вътрешното министерство. Все отново обаче Мадрид желае да избегне тази алтернатива.

" Обявлението за референдума е много съществено. Испанското държавно управление обаче може да направи, каквото пожелае. Може да приключи нашето самоуправление, може да съди всички тези политици, които вземат участие в организирането на вота, и може физически да блокира допитването. Въпросът е какво са подготвени да подхващат – дали ще изпратят полицейски сили да затворят изборните региони, да унищожават урни и да предотвратят хората да дадат гласа си ", споделя пред " Капитал " генералният секретар на Съвета за обществена дипломация на Каталуния (DIPLOCAT) Алберт Ройо. И добавя, че не чака тактичност от страна на Мадрид, която да включва договаряния. " През 2010 година конституционният съд лиши част от самостоятелните ни привилегии и от този момент няма нито едно предложение от страна на Мадрид. Така че не чакаме да дойдат с самодейност за вземане предвид с Каталуния, като да вземем за пример предлагането на английските управляващи към Шотландия. Испанското държавно управление е в ръцете на хора, които считат, че с каталунците би трябвало да се поддържа твърда линия ", твърди Ройо. Според него в последна сметка след референдума евентуално ще има договаряния, само че не и преди резултатите да станат ясни. Това, което е несъмнено, е, че каталунското предпочитание за разединение няма да изчезне и конфликтът с Мадрид е неминуем. Октомври се обрисува като политически парещ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР