Повечето хора смятат, че главният виновник за практикуването на канибализъм

...
Повечето хора смятат, че главният виновник за практикуването на канибализъм
Коментари Харесай

Канибали изяждат жертвите си, за да им откраднат силата

Повечето хора считат, че основният провинен за практикуването на канибализъм е непреодолимият апетит. В предишното нерядко останали без каквато и да е храна, изгладнели хора, посягали на други индивиди.

Оказва се обаче, че аргументите за човекоядството могат да бъдат и напълно други. В Папуа Нова Гвинея канибалите се облажват с жертвите си, с цел да могат да получат силата им и други техни значими качества.

Смели пътешествениците, посетили Нова Гвинения през миналото столетие, споделят любопитни обстоятелства за практикуващото се по тези земи човекоядство. Един европейски приключенец, навестил локалното племе асмати и се натъкнал на ужасяващи предмети, измежду които човешки зъби и глави, подсказващи за канибализъм.

Племето употребило помещение с кафези, известно като мъжка къща, където дами и деца нямали право да влизат. Там можели да се открият още черепи, както и рисунки на духове. Всяка от клетките принадлежала на човек от племето, а останките вътре били на негови умъртвени и изядени врагове. От броя на изядените жертви се определял статутът на съответния боец в обществото.

Десетилетия по-късно племето било посетено и от Арне Фалк-Рене. От неговите проучвания излиза наяве и какви са били аргументите канибалите да атакуват жертвите си. Оказва се, че съгласно тяхната логичност, в случай че врагът е мощен, сръчен и самоуверен, когато даден боец го убие и изяде, той ще се снабди с неговите умения или най-малко с част от тях.

 Канибализъм

Познати са и други аргументи канибалите да изяждат враговете си. Човекоядците вярвали, че когато погълнеш врага в настоящия си живот, няма да го срещнеш в другия. Ето за какво те си служели с тази процедура, с цел да си спестят проблеми в бъдеще.

Представителите на племето асмати се хранели освен с телата на непознати хора, само че даже и с труповете на свои близки. Това бил самобитен обред, посредством който те приемали всички позитивни качества на роднините си, а и също така засвидетелствали почитание.

Това обаче не е всичко. Според разбиранията на диваците в Папуа Нова Гвинея канибализмът бил и метод, по който младо момче може да покаже, че най-сетне е възмъжало. Ако не премине през този обред, младежът нямал право да встъпи в брак.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР