Повечето хора се опитват да следват съветите на властите и

...
Повечето хора се опитват да следват съветите на властите и
Коментари Харесай

Трудната раздяла с разходките и спорта на открито

Повечето хора се пробват да следват препоръките на управляващите и да лимитират спортните интензивности на открито, изключително в страните, в които е въведено изключително състояние и карантината е по-строга. Но въпреки всичко, както се оказа и предишния безоблачен уикенд, доста от по-младите, изключително тези с дребни деца, се изкушиха и се скупчиха по паркове и градинки, без дори да вземат някакви обикновени защитни ограничения. Такава беше обстановката и в Германия, Австрия, Словения и Хърватия, в които времето беше отлично. Много от интензивно спортуващите (пък даже и тези, които до този миг в никакъв случай не са упражнявали, само че " въодушевени " от възбраните, вземат решение точно в този момент да се пробват) се пробват да поддържат разстояние един от различен, само че от време на време това се оказва безусловно невероятно, изключително на основни алеи в парковете, променади към водни площи и места, които са обичайно известни измежду трениращите. 

Сцени като тези се възпроизвеждат в цяла Европа. Паркове и зелени пространства в огромните градски центрове оживяват, като че ли пандемията на ковид в никакъв случай не е съществувала . Макар към този момент да не се виждат фрапантно огромни групи, събрани на барбекю или детски рожден ден на поляните, както беше всекидневно преди рецесията, към момента има доста хора на открито. 

В Германия, Дания и Австрия управляващите започнаха да оповестяват по какъв начин последователно ще излизат от наложената обществена изолираност, което ще докара до още повече спортуващи на открито. Дори в България се заприказва за опция за по-свободен режим в парковете и градинките, с цел да могат хора от всички възрастови групи да се радват на слънчевото време. 

Меките пролетни температури се оказват прекомерно примамливи и мнозина желаят да си отдъхнат от работата у дома и да обтегнат краката си или да имат известно време, с цел да се грижат за децата вкъщи. А и да се упражнявате на чист въздух, би трябвало да е здравословно, нали?

Все още ли ни е разрешено да спортуваме на открито?

Зависи къде живеете. По света разпоредбите по отношение на общественото разграничаване са разнородни. В Испания, Италия, Индия и Израел   това е безусловно неразрешено . Полицията е нащрек за колоездачи и други спортисти, като неотложно ги изпраща назад вкъщи, дружно със солидна глоба. У нас да вземем за пример, в случай че съблюдаваме разпоредбите, е позволено излизането (вероятно и кроса в парка) само в случай че имаме куче. 

Някои страни – като Белгия, Франция, и райони –  като немската провинция Бавария , разрешават на жителите си да се занимават със спорт самостоятелно , единствено при изискване че не се отдалечават твърде от вкъщи си. Дори един  белгийски колоездач се прочу неотдавна с героичен 200-километров поход на две колела, който ще осъществя без даже да напусне града, в който живее, като кара по съвсем всяка негова улица, с цел да навърти впечатляващото разстояние, оповестява DW.

Във Англия е позволена единствено по една форма на спорт навън дневно – да вземем за пример тичане, разходка или колоездене, само че наложително или независимо, или с член от директното ни домакинство. Но след последния уикенд, който беше изключително безоблачен, и доста хора нарушиха карантината се чака ограниченията да бъдат затегнати. Особено откакто министър-председателят Борис Джонсън е признат в интензивно поделение, поради влошеното си здравно положение. 

Швеция все още позволява всевъзможни спортове навън и засега отказва да наложи карантина, макар че в страната има над 7500 инфектирани, а съветникът на Световната здравна организация Йохан Гисеккеа, който е и епидемиолог, прикани жителите да излизат на улицата и да дишат чист въздух , да спортуват, да вървят даже и на пикници, стига да седят на рационално разстояние един от различен, тъй като съгласно него мръсният въздух вкъщи е доста нездравословен . Премиерът Стефан Льовен обаче признава, че демократичните ограничения могат да костват внезапно повишение на броя на заболелите и обмисля по-сериозни рестрикции.

 



Според самите шведски власти  култът към свободата  е дълбоко вкоренен в културата на скандинавската страна, като насилственото затваряне по домовете и въвеждането на вечерен час е жестоко нарушаване на главните свободи на жителите.

Все отново би трябвало да е ясно, че груповите спортни занимания са неразрешени в доста страни, като даже и в Швеция не са настоящи. Ходенето на фитнес, футбол с локалния тим или тенис с децата се смятат за действия с висок риск и са строго неразрешени . В Ню Йорк, епицентър на епидемията от ковид в Съединените щати, жителите даже към момента са " съветвани " да избягат груповите спортове като баскетбол, като дори не са ограничавани. 

Трябва ли да се откажем от спорта в този критичен момент?

Не. Спортът и други физически интензивности са значими за поддържането на мощна имунна система. Колкото по-голяма естествена отбрана имате, толкова по-голям е шансът да развиете само леки признаци при болест. И защото към момента няма ваксина или лекуване за COVID-19, защитните сили на организма би трябвало да победят вируса сами.

А спортът може да се окаже същински съдружник в тази борба. Според DW Световната здравна организация препоръчва на възрастните хора да се занимават с аеробна физическа интензивност с умерена активност всяка седмица от 2 до 5 часа, като по този метод ще се защитят от заплахата от сърдечни болести, диабет, високо кръвно налягане, рак и меланхолия. Този съвет е още по-уместен по време на пандемия.

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР