Повечето хора не си представят менюто си без една или

...
Повечето хора не си представят менюто си без една или
Коментари Харесай

Кой хляб е най-полезен и здравословен?

Повечето хора не си показват менюто си без една или няколко филийки самун. И защото не омръзва, нормално се включва в храненето всеки ден. За страдание, вълшебният мирис и усет от детските години на прясно изпечен самун, забъркан с мая, напълно не е същият в наши дни. На пазара към този момент има голям избор, по тази причина би трябвало да сте извънредно деликатни при избора на тези тестени произведения.

Днешния бял самун е изработен най-вече от нездравословни съставки – бяло брашно, квас, рафинирана сол, консерванти, набухватели, подобрители, овкусители и така нататък Бялото брашно не се обработва добре от организма ни – то е като лепило, което затлачва черния дроб, дебелото черво и оттова цялата ни вътрешна система.

В него не е останало нищо потребно от житното зърно, а и в този момент бялото брашно се съхранява прекомерно дълго време в складовете. Затова този вид самун несъмнено не е най-хубавият вид за вашата софра.

Ръженият самун съдържа 30% повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий от елементарния самун. Освен всичко, той е извънредно богат на витамини. При хора, които употребяват постоянно подобен самун, исхемична болест на сърцето и други сърдечно-съдови болести се срещат до 30% по-рядко, в сравнение с при феновете на белия самун.

 Хляб

Хлябът, подготвен от 100% пълнозърнеста пшеница или от други цели зърна, е богат на фибри, преработва се по-бавно от организма и по този начин поддържа възприятието за задоволеност за по-дълго.

Баластните субстанции в пълнозърнестия самун, преминавайки през червата, подтикват активността им и отнасят със себе си непотребните мазнини от храната. Така оказват помощ за понижаване на неприятния холестерол в кръвта.

Когато избирате в магазина, би трябвало да знаете, че има огромна разлика сред пълнозърнест и многозърнест самун. Многозърнест значи, че се употребяват няколко разнообразни в ботанически аспект зърнени култури - да вземем за пример пшеница, ръж, царевица, овес.

Пълнозърнест самун значи, че е употребявано цялото зърно с неговите многослойна вътрешна обвивка, алейронов пласт, ендосперм и зародиш. Най-пълноценният вид е пълнозърнестият самун, подготвен от друг букет семена, т.е. той в същото време е и многозърнест.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР