Повечето хора не обичат да казват не“, защото се страхуват,

...
Повечето хора не обичат да казват не“, защото се страхуват,
Коментари Харесай

Спрете да казвате „да, когато всъщност искате да кажете „не

Повечето хора не обичат да споделят „ не “, тъй като се опасяват, че може да разочароват другите и да предадат тяхното доверие. Способността да казвате „ не “ в точните моменти обаче е едно от най-важните умения, които може да придобиете във вашия живот. Правилната приложимост на думата „ не “ може да ви помогне да изградите по-добри и откровени взаимоотношения с останалите и да ви освободи време, което да употребявате за в действителност значимите за вас неща.

Това са пет съвета, които ще ви оказват помощ да се научите да казвате „ не “.

1. Приемете, че не можете да извършите всичко, което се желае от вас

Когато пробвате да казвате „ да “ на всеки и на всичко, не ви остава време и енергия да се справите качествено с към този момент поетите от вас задължения. Започнете с подбирането на нещата, на които в действителност желаете да кажете „ да “, на тези, които са от голяма важност за значимите хора във вашия живот, които подхождат на вашите полезности и които ви харесват и радват. Спрете да поемате задължения, които не дават отговор на тези критерии.

2. Определете персоналните си граници

Ваша задача е да поставите граници, които дефинират прочувственото и психическото разстояние сред вас и останалите. Мислете за тях като за пазачи, които пазят персоналното ви пространство, и бъдете оптимално ясни в това, до къде се простират те.

Поставянето на граници, изключително пред хора, които са значими за вас, може да бъде доста мъчно и първоначално да ви накара да чувствате виновност и позор, само че не би трябвало да забравяте, че когато се грижите за себе си, вие гарантирате, че ще имате нужната сила и мощ, с цел да помогнете на другите, когато те имат потребност.

3. Определете вашите цели

За да знаете по кое време да кажете „ не “, вие би трябвало да имате ясно дефинирани цели. Отделете нужното време, с цел да определите нещата, които са най-важни за вас. Доброто приоритизиране ще ви направи по-ефективни, ще ви спести време и ще понижи напрежението и напрежението във вашия живот. Когато знаете какво е най-важното за вас, можете елементарно да прецените къде да вложите вашето внимание и сила.

4. Упражнявайте се да казвате „ не “

Без значение дали отказвате покана за ваучър или отхвърляте предложение за нов план в работата, има способи да кажете „ не “, без да нарушавате приятелския тон и да звучите неуважително. Създайте няколко базови правила, към който да се придържате, и повторете няколко пъти думите, които ще кажете.

Ако желаете, можете да споделите в резюме повода, поради която отказвате предлагането, само че не се задълбочавайте в детайлности.  Бъдете директни и кажете нещо от рода на: „ Съжалявам, само че това не е нещо, с което мога да се наемам сега “.

5. Приемете, че не можете да угодите на всички

Опитът да задоволите жаленията на всички хора към вас е рецепта за стрес и нерви. Истината е, че това е чисто и просто непостижимо. Може да се страхувате, че хората ще останат разочаровани от вас, в случай че им откажете, само че в множеството случаи мнението им няма да бъде повлияно от едно „ не “.

В края на краищата, развиването на способността да казвате „ не “ изисква време и непримиримост. Научете се да разпознавате обстановките, в които това е най-хубавият ви отговор, и ще подобрите както връзките си с другите, по този начин и грижата за самите вас.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен шеф на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР