Повечето хора не могат да си спомнят последния път, когато

...
Повечето хора не могат да си спомнят последния път, когато
Коментари Харесай

Матрицата на Айзенхауер или как да се фокусирате върху наистина важните неща

Повечето хора не могат да си спомнят последния път, когато в действителност са имали опцията да се съсредоточат върху една единствена задача, без да се разсейват с нещо друго и да си губят времето. Винаги има нещо, което изисква нашето внимание – телефонът, известията, имейлите, известията, хората в офиса и така нататък

Колкото по-често ни се случва да се отдаваме на ненужно разпръскване, толкоз по-големи са вредите за нас в дълготраен проект. Ако бъде оставено без контрол, разсейването може да унищожи изцяло способността да се концентрираме. Как тогава да си върнем фокуса върху в действителност значимите неща и да забравим за всичко останало? Ето няколко метода:

Идентифицирайте вашите цели

За да елиминирате от всекидневието си всички непотребните неща, които ви разсейват, първо би трябвало да определите вашите цели. Когато сте наясно с нещата, които са значими за вас, вие автоматизирано ще разпознавате тези, които не са от изключително огромно значение.

Започнете деня си по верния метод

Изградете си утринни ритуали, които да ви оказват помощ да структурирате деня си и да отделите нещата, които желаете да постигнете, от останалите. Сутрешните ритуали ще ви оказват помощ освен да започнете деня си по верния метод, само че ще ви дават и опцията да го завършите с позитивизъм и задоволство.

Управлявайте времето си

От основно значение е да разграничите значимите и незабавните задания от всички останали. За задачата може да употребявате т.нар „ Матрица на Айзенхауер “ за ръководство на времето. Популяризирана от от 34-тия президент на Съединени американски щати и главнокомандващ съюзническите войски по време на Втората международна война Дуайт Айзенхауер, тази матрица разделя нещата съгласно два фактора - „ Спешност “ и „ Важност “. На този принцип всичко, което вършим, може да бъде класифицирано в една от четири категории.

-В първата категория са дилемите, които са по едно и също време незабавни и значими. Тук попадат най-различни рецесии, проблеми и планове с къси крайни периоди. Това са неща, които би трябвало да бъдат изпълнени при първа опция.

-Във втората рубрика попадат тези действия, които са значими, само че не са незабавни. В тази категория се обитават връзките ни с хората, планирането на дълготрайни проекти  и така нататък Това са действия, които рано или късно би трябвало да бъдат изпълнени, тъй като с времето те може да се трансфорат в незабавни.

-Третата категория е тази на незабавните, само че не изключително значими задания, като най-хубавият образец в тази ситуация са работните срещи в офиса. Тук влизат дилемите, които ни карат да усещаме напрежение в нашето всекидневие, въпреки и в последна сметка те да не са от сериозно значение за нас.

-Последната група е на дейностите, които не са нито значими, нито незабавни. В тази категория попадат нещата, които просто ни губят времето и с които е по-добре просто да не се занимаваме.

Матрицата на Айзенхауер ни оказва помощ да предотвратим една постоянно срещана неточност в ежедневното обмисляне. Повечето от нас избират да правят първо незабавните задания, когато в действителност фокусът ни постоянно би трябвало да е върху най-важните задания.

Установете граници

Един ефикасен метод за отбягване на всичко, което ни разсейва, е посредством задаването на ясни граници. Когато имате потребност да се фокусирате върху дадена задача, уведомете вашите сътрудници, че не сте онлайн и че няма да отговаряте на позвънявания и известия. Установяването на граници ще ви дава нужното време, с цел да се концентрирате върху значимите за вас неща, а също по този начин и оказва помощ на останалите да ръководят тяхното време на база на интервалите от деня, в които сте недостъпни.

Задайте темпото

Научете се да отделяте цялото си внимание на задания, върху които работите. Не претупвайте нещата, просто тъй като имате доста за извършване. Всеки път, когато пренасочвате вниманието си от една задача върху друга, вие губите централизация, а дружно с това страда и вашата продуктивност.

Не се претоварвайте със задания

Най-добрият метод да си гарантирате, че имате задоволително време за значимите неща, е като спрете да казвате „ да “ на всичко. Най-добрите водачи владеят до съвършенство казването на думата „ не “. Те знаят, че човек би трябвало да споделя „ не “ на незначителните задания, с цел да може да споделя „ да “ на най-важното.

Повечето хора не знаят за какво непрекъснато нямат време за нещата, които са им значими. Те просто реагират на протичащото се в живота им, вместо да следват целите си и са свиканали дотам към това, че не осъзнават, че сами градят такава реалност, в която не желаят да живеят.

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР