Повечето хора днес не знаят къде да търсят отговори на

...
Повечето хора днес не знаят къде да търсят отговори на
Коментари Харесай

„Да убиеш присмехулник“ – най-добрата книга за последните 125 години

Повечето хора през днешния ден не знаят къде да търсят отговори на великите въпроси. А отговорите за издигането на духа най-често се крият сред страниците на книгите.

Някои книги имат способността да катурват света ни на една страна, с цел да ни покажат една по-различна позиция, с която да погледнем от по-високо на нещата и да си изработим своя лична житейска мъдрост. Това са най-вече класиките, които постоянно съумяват да ни развълнуват, тъй като умеят да пътуват във времето и да ни придвижват през него безшумно и уважително, с цел да не събудим сенките от предишното.

С днешна дата е дин от обичаните ни романи „ Да убиеш присмехулник “ беше определен за най-хубавата книга за последните 125 години от читателите на „ New York Times Book Review “. е основана във връзка 125-годишнината от излизането на литературното допълнение към изданието. През октомври редакторите на " New York Times Book Review " се обърнаха към читателите си с молба да им оказват помощ при избора на най-хубавите книги, издадени в последните 125 години.

Съвсем в реда на нещата те получават хиляди номинации от читатели по целия свят. До финала стигат 25 финалисти от всички изпратени от читателите оферти. Така сред обичани заглавия като „ Великият Гетсби “ и „ Гроздовете на гнева “, „ Да убиеш присмехулник “ застава отпред със забележителна преднина. Призът идва откакто през 2018г. книгата на Харпър Лий беше определена и за обичан разказ на Америка.

“Когато като възрастни четете книга от детството, евентуално ще си кажете: „ О, да, помня тази част “ и „ Боже, в никакъв случай не съм забелязал онази част “. Точно това стана с мен, когато взех в ръце „ Да убиеш присмехулник “, която беше определена за най-хубавата книга за последните 125 години от читателите в неотдавнашна анкета на New York Times. Изминаха две десетилетия, откогато четох романа на Харпър Лий от 1960 година “ – написа критикът Моли Иънг.

На второ място се подрежда „ Властелинът на пръстените “ на Толкин. Третото пък е за „ 1984 “ на Оруел, която в днешно време е все по този начин настояща.

„ 70 години откакто е написана, тя продължава да звучи съвременно и е самобитно предизвестие за човешката горделивост и жаждата за власт и предизвикването да използваме любовта към свободата, с цел да ги надмогнем “ – написа обожател на книгата от Филипините.

А ние бихме допълнили, че всяка стойностна книга, сходно на слънцето, ни намига над ръба на дребен облак, с цел да забележим в действителност значимото, което нормално пропущаме.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР