Повечето авиокомпании вече актуализираха своите кокпит системиКокпит екраните на някои

...
Повечето авиокомпании вече актуализираха своите кокпит системиКокпит екраните на някои
Коментари Харесай

Мобилните телефони остават риск за някои самолети Boeing

Повечето самолетни компании към този момент актуализираха своите кокпит системи

Кокпит екраните на някои модели Boeing 737 и 777 към момента са уязвими от Wi-Fi и мобилни телефони (снимка: CCO Public Domain)

Дори включването на телефона в режим на аероплан н е го прави безриск ово устройство за някои самолети на Boeing . Потенциално стотици самолети по света летят с рискови системи , сигнализира Блумбърг.

Проучване на FAA от 2014 година разкри, че кокпит екраните на някои модели Boeing 737 и 777 са уязвими от Wi-Fi сигнали, мобилен телефон или даже от метеорологичен радар. Докато доста от тях са сменени, някои джетове към момента съдържат остарелите модели, създадени от Honeywell International.

В изказване представителят на Honeywell Нина Краус съобщи, че казусът визира 70 или по-малко самолета и няма доказателства, че те са в употреба. Много от блоковете може да са на „ пенсионирани ” самолети или симулатори.

Интерференцията от мобилните телефони може да докара до загуба на значими данни за въздушната скорост и навигацията. Авиокомпаниите и Honeywell настояват, че екраните на пилотската кабина не съставляват риск за сигурността.

Все отново, десетки водачи оповестяват за случаи, в които екраните остават празни и значима информация за полетите изчезва. FAA даде на самолетните компании период до ноември 2019 година да модернизират своите системи.
още по тематиката
Ако ви следва полет в близко бъдеще, няма потребност да се паникьосвате. Първо, възможностите ви да летите със аероплан с стар кокпит екран са доста дребни, написа Engadget.

Delta и Southwest Airlines са обновили екраните си. American Airlines към момента има 14 самолета, които се нуждаят от актуализация, а United Airlines би трябвало да подмени съставни елементи на 17 самолета.

Бюджетният европейски транспортьор Ryanair не е модернизирал екраните си, заради „ финансовата тежест ”, само че е ревизирал екраните и е заменил проблематичните от тях.

Като цяло, остарелите екрани на пилотската кабина се смятат за релативно невисок риск. Още през 2014 година Southwest Airlines пусна Wi-Fi тест на Boeing 737s със засегнатата Honeywell система и не регистрира проблеми. Въпреки това е по-добре самолетните компании да обезпечат допустимо най-безопасни условия за пасажерите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР