Повече прозрачност в работата на общинските съветници в София и

...
Повече прозрачност в работата на общинските съветници в София и
Коментари Харесай

БСП поиска прозрачност в работата на СОС

Повече бистрота в работата на общинските съветници в София и условия за естествена конюнктура при вземането на решения желаят от групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет. От левицата оферират редица промени в правилника за работа на СОС, който би трябвало да бъде признат до края на годината.

Една от ограниченията за повече бистрота е преустановяване на порочната процедура в последния миг да се вкарват значими отчети като спомагателни или изключителни точки. Затова от Българска социалистическа партия упорстват материалите по тях да бъдат предоставяни по-рано както на съветниците, по този начин и на жителите посредством уеб страницата на общината.

Социалистите са изрично срещу продължаването на практиката съветниците да остават в изолираност при вземането на значими решения, защото писмените материали по тях им се даваха в деня на съвещанието на съответната отраслова комисия или даже в деня на съвещанието на СОС. " Досега даже не бе регламентирано по кое време се постанова точката да е изключителна и се стигаше до корист с права ", разяснява Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия. Тя е безапелационна, че отчетите би трябвало да се дават на съветниците не по-късно от 5 дни преди съвещанията на комисиите или на СОС.

Другата огромна смяна, за която социалистите упорстват от дълго време, е за отговорите на питанията на съветниците, които преди един мандат бяха пратени в края на дневния ред като последни точки. Тогава сътрудниците са изтощени, а медиите ги няма, напомни Христова и настоя питанията още веднъж да минат като първи точки след разкриване на съвещанието. Според нея с изключение на отговорите на въпросите на съветниците, в уеб страницата би трябвало да бъдат оповестени и самите питания. " Самите съветници наподобяват неуместно, защото те са сложили сериозен към ръководещите въпрос, а хората имат единствено достъп до рекламния отговор на властта ", изясни общинската съветничка.

Друг значителен проблем за левицата е опцията за падащ кворум, при който имат право да заседават комисиите. Ако не се съберат задоволително членове, съвещанието може да стартира 15 минути по-късно при съществуване на една трета от съветниците. Сред останалите промени в правилника от Българска социалистическа партия оферират резултатите от поименните гласувания да бъдат налични за жителите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР