Повече практически задачи са заложени в програмите по компютърно моделиране,

...
Повече практически задачи са заложени в програмите по компютърно моделиране,
Коментари Харесай

Повече практически задачи по компютърно моделиране в начален етап и по информационни технологии в гимназиите

Повече на практика задания са заложени в стратегиите по компютърно моделиране, което се учи в начален стадий и по осведомителни технологии за гимназистите.

Това излиза наяве от плановете за обновени образователни стратегии, които са оповестени на уеб страницата на МОН.

Повечето часове по компютърно моделиране за 3. и 4. клас ще се провеждат под формата на смесен урок, в който учениците получават нови познания и извършват и на практика задания. В плана на нова обновената образователна стратегия за 3. клас е подложен акцент върху ръководството на потребителски профил и умеенето на учениците да споделят подготвени планове в онлайн среда за образно блоково програмиране. В област на подготвеност “Информация ” предпочитано са заложени умения, свързани със опазване на информацията в цифровите устройства във тип на файлове, които може да се съхраняват в папки. Премахната е като предстояща подготвеност „ разказване на познати геометрични фигури “.

В обновената образователна стратегия за 4. клас тематиките резервират същите съществени области на компетентности и цели за учениците, като ще се преглеждат въпроси, свързани с информация, цифрова еднаквост, работа във образна среда, ръководство на програмируеми устройства и основаване на просветителни игри. Отпадат понятията „ данни “ и „ мерни единици “ за премерване на информацията, които по принцип са заложени в образователните стратегии по предмета „ Компютърно моделиране и осведомителни технологии “ в прогимназиален стадий и е по-удачно да се преглеждат в 5. или 6. клас.

По осведомителни технологии в 8. и 10. клас е добавена нова тематика „ Програмиране и изкуствен интелект “ с включени разнообразни действия, съгласно стадия от образование на учениците. За 8. клас те са свързани с създаване на умения за основаване на поръчка за търсене при взаимоотношение с " умни " сътрудници, основаване на програмни указания на скриптов език, решение на ясни и добре дефинирани задания и използване на програмни указания на скриптов език, решение на нови, само че аналогични и сходни с решавани преди този момент задания.

Дейностите за десетокласниците включват разкриване на зависимости в набор от данни благодарение на вградени функционалности (min, max, sum, average и други), задаване на поръчки към средства с изкуствен интелект, работа със датчици в цифровите устройства и приложения, които генерират огромни количества данни, които се употребяват за трениране на системи с изкуствен интелект.

В 8. клас отпадат действия, свързани с инсталирането на драйвери на съответно устройство, знания за графични файлови формати за издание в интернет и други В 10. клас отпадат дублирани действия с тези на деветокласниците, като да вземем за пример работа с формуляри и циркулярни писма. 

Компетентностите, заложени в образователните стратегии, отразяват условията на Европейската рамка за цифрови компетентности DigComp 2.2, като всичките 5 области на подготвеност се покриват изцяло от тях.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР