Повече пенсионери ще получават месечни социални помощи, ако се повиши

...
Повече пенсионери ще получават месечни социални помощи, ако се повиши
Коментари Харесай

Социални помощи за повече пенсионери - ето как

Повече пенсионери ще получават месечни обществени помощи, в случай че се увеличи обезпеченият най-малък приход, въз основата на който те се отпускат. Това демонстрират изчисленията на Института за пазарна стопанска система.

Според тях сега обществените помощи доближават до едвам 1% от популацията, като за 2020 година такива са взимали 76 000 души. Това са най-вече безработни, роми и хора, живеещи в дребни обитаеми места.

Пенсионерите съвсем не се класират за тези помощи, изясни икономистът Петър Ганев от ИПИ. Затова институтът предлага да се обвърже обезпеченият най-малък приход със междинния. Най-добрият вид е ГМД да стане 20% от медианния или 150 лв., което е двойно на настоящия размер. Ако това се направи, помощи ще могат да получават над 281 000 души. При пенсионерите от 1468 души с право на подкрепяне в този момент, ще станат 47 272 души.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Гарантираният най-малък приход ще се увеличи на 75 лева от 1 я...

Според икономиста Георги Ангелов служебното държавно управление сега свръхкомпенсира бизнеса поради високите цени на тока, до момента в който за потребителите помощи няма. Фирмите един път се компенсираха като подвигнаха цените, инфлацията към този момент е 5%, също така им се отпускат 450 млн. лв., уточни той.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР