Повече пари за още от същото - така лидерът на

...
Повече пари за още от същото - така лидерът на
Коментари Харесай

Управлението на отпадъците в столицата - по старому, но с повече пари

" Повече пари за още от същото " - по този начин водачът на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов заключи наличието на признатата от болшинството в СОС план-сметка за чистотата за 2020 година. Той и сътрудниците му от " Демократична България " изрично се опълчиха на метода и сметките на ръководещите за ръководството на отпадъците и непорочност през идната година. " Непрекъснато се дават повече пари за миене на улици и подъдржане на непорочност, само че действително резултат няма ", подчертаха те.
" От нас – 61 общински съветници, се желае да подкрепим изхарчването на 217 млн. лв. с неприятно сканиран отчет от 34 страници ", възрази на ръководещите и Борис Бонев от " Спаси София " и дефинира план– сметката като пренебрежение и към съветниците и към жителите, тъй като, както разясни той,липсва разбор и не излиза наяве какво е свършено, какво не е свършено. 
" Искат се някакви пари за избрани действия, без обосновка какво ще се случи с тях ", добави Бонев и като образец уточни графата " Проучване, планиране, създаване и закриване на депа ", където " и за 2019, и 2020 са планувани над 20 млн лв., само че към 30 септември 2019 усвоените средства са под 30% " и изиска пояснение – за какво. " Ако не могат да бъдат усвоени дадените средства, на какво съображение се желаят нови за 2020 година ", изрази неразбиране Бонев.
" За какво се желае изхарчване на 3.5 млн. лева за разчистване на уличните кошчета, – тези същите, които в по-голямата си част са счупени, нефункционални или може би за тези, които в продължение на месеци стояха опаковани с табелки – апелирам не използвайте по " Графа ", " Солунка " и " Московска ", продължи водачът на " Спаси София ".
Калоян Паргов от левицата разяснява, че за поредна година се затвърждава убеждението, че общината събира повече пари от такса " боклук ", в сравнение с харчи. Той предложи генерална смяна в план-сметката за непорочност посредством основаване на Общинско дружество по непорочност и уточни, че такива образци има в Мюнхен, Атина, Виена, Белград и доста други градове. 
" За последните 5 години Следствен отдел към окръжна прокуратура е събрала 123 милиона лв. и ги е разходвала за действия, които нямат нищо общо с чистотата на града, нарушавайки Закона за локални налози и такси и макар безапелационната позиция на Сметната палата ", съобщи заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той предложи да бъде понижена такса битови боклуци за жители и за жилищни парцели на предприятия, само че болшинството го отхвърли.
" Категорично не поддържаме проект сметката за чистотата. В интервала от 2014-та до 2018 година Столична община е събрала 123 милиона лв. повече, в сравнение с е разходвала по дейностите за разчистване на града. За 2019-та тази сума ще се усили с още 17-18 милиона лв.. Знаем, че по закон парите от такса битови боклуци може да бъдат разходвани само и единствено за дейностите по непорочност ", уточни Таков.  Позовавайки се на Сметната палата, той добави, че отговорностите от такса битови боклуци, които не се погасяват в годината, за която се дължат, не губят целевия си темперамент. " Това значи, че по този начин наречените недобори не може да бъдат харчени за друго, с изключение на за непорочност. Единствено събраните лихви от тези недобори нямат целеви темперамент и може да се разходват по решение на СОС ", акцентира Таков.
Той е безапелационен, че средствата, събрани от такса боклук, които не са разходвани, би трябвало да бъдат заведени като временен излишък за идната година и акцентира, че такова е мнението на Сметната палата. " За последните 5 години Столична община е събрала 123 милиона лв. и ги е разходвала, а до момента не сме видели временен излишък в проект сметките по чистотата ", уточни още той и изиска пояснение какво се е случило с тези над 120 милиона за последните 5 години, къде са отишли и за какво не са изразходвани за действия по чистотата на София. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР