Повече от век, търговци пътуват до пазарите на Дубай в

...
Повече от век, търговци пътуват до пазарите на Дубай в
Коментари Харесай

Защо Дубай е наричан Град на златото?

Повече от век, търговци пътуват до пазарите на Дубай в търсене на подправки, перли и злато. В резултат на това Дубай почнал да се назовава " Град на златото ".

Търговията със злато в страната възлиза на 41 милиарда евро през първите 9 месеца на 2020 година, сочат данните на Дубайските митници. Златото е вторият най-доходоносен дубайски експорт след петрола, написа Еuronews. Дубай съумява да се възползва от географското си състояние, като през годините там изникват голям брой трезори, търговци на бижута и рафинерии за злато.
Цялата златна верига

Компанията Al Etihad Gold рафинира злато и го излива във формата на капиталови кюлчета. Те доставят банки за кюлчета, търговци и бижутерии. Al Etihad има и акредитацията Dubai Good Delivery, която се смята за интернационален пример за качество и механически спецификации.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През 2018 година 356-метровият хотел Gеvоrа в Дубай се трансформира...

Съсобственикът на компанията Салах Халаф разяснява, че златото си остава известен актив, поръчван както за задачите на работилници за бижута, по този начин и с капиталови планове. Той приканва хората да " влагат само в злато ". " Целият цикъл е приключен тук в града, изключително инфраструктурата, стабилността и защитата ", прибавя Халаф.
Постоянна стойност



Рафинериите създават златни кюлчета в най-различни размери. Както при всяка стока, цена може да се променя. По сегашни пазарни цени, кюлче с тегло 10 кг коства близо 450 000 евро. Готовите кюлчета се продават на банки и търговци.

Един от най-големите търговци на едро в града е учреден от семейство Абдула през 1955 година. Чрез компанията Jawhara те продават злато, бижута и диаманти. Наскоро компанията навлезе и в търговията на дребно.

Тавхид Абдула е изпълнителният шеф на Jawhara и ръководител на Dubai Jewellery Group. По думите му, бизнесът в града процъфтява. " По всяко време, на пазара са налични 40-50 тона, както при търговците на дребно, по този начин и при тези на едро. И заради огромните числа, които въртим тук, нашите цени се трансфораха в най-конкурентните в света ", споделя той.

Индустрията за злато и бижута в Дубай предстои на регулации. Над 700 бизнеса членуват в Dubai Gold and Jewellery Group, неправителствена браншова организация. По думите на Абдула, съществуването на самоконтрол и държавни регулации вършат техния артикул „ съвършен “.

Според негови калкулации, сред 20% и 40% от международните златни запаси минават през Дубай всяка година, като множеството минават през пазара за злато, където на повърхност от половин квадратен километър са побрани към 300 магазина.
Чудесна локация



Друг фактор за триумфа на Дубай е неговата географска позиция. Търговците на злато разполагат с преимущество заради часовата зона. Ако са отворени сред 6 часа сутринта и 11 часа вечерта, търговците в Дубай обгръщат всяка часова зона в света – от Австралия до западното крайбрежие на Съединени американски щати.

За Джефри Роудс, създател на Rhodes Precious Metals Consultancy, сърцето на златната промишленост на Обединените Арабски Емирства постоянно ще бъде дубайският обичаен пазар за злато.

По думите му, има доста фактори, които способстват за дългогодишния триумф на Дубай в търговията със злато. " Хората, инфраструктурата, водачите “ са единствено едни от аргументите. Друг фактор е цената. " Просто е най-рентабилното място в света да купите златни бижута. Данъчното облагане е много високо. Това е най-хубавото място за покупка. Получавате най-вече стойност против парите си ", споделя той.

По отношение на цената, златото в Дубай е освободено от налози за туристи. Киран Питани основава бижутата Cara дружно с брат си през 2005 година. Те имат няколко магазина и работилници в най-заетата част на зоната Gold and Diamond Park. Те са експерти в бижутата по поръчка.
Нестихваща известност

" Златото постоянно е известно. То е един от металите, които са свързани с валутата ", акцентира Питани По думите му, хората би трябвало по-често да влагат в злато, изключително по време на несигурни времена.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР