Повече от три месеца минаха от националните избори в Германия,

...
Повече от три месеца минаха от националните избори в Германия,
Коментари Харесай

Европа чака с тревога изхода от преговорите в Германия

Повече от три месеца минаха от националните избори в Германия, които не доведоха до финален резултат. Усилията за сформиране на ново държавно управление стигнаха до финален опит за обновяване на партньорството сред десноцентристите на канцлера Ангела Меркел и левоцентристите, които управляваха страната през последните осем години. Изглежда, че политическата неустановеност не тревожи изключително германците, които се оправят сносно в други връзки.

Европа и светът обаче имат незабавна потребност от мощно водачество от Берлин допустимо най-скоро, по тази причина колкото по-бързо германците уредят политическите си въпроси, толкоз по-добре за всички.

Своеобразното спорене, което продължава от изборите на 24 септември, съставлява значимо национално разискване за имиграцията, опазването на здравето, образованието, инфраструктурата и тем сходни.

Няколко фактора обаче вършат сегашната обстановка друга. Един от тях е, че обичайните огромни партии понесоха проваляне на изборите през септември - както християндемократите на Меркел, по този начин и още по-болезнено техните предходни сътрудници социалдемократите, а в Народното събрание за първи път влезе ксенофобска дясна партия. При променената политическа конюнктура социалдемократите твърдо се опълчиха на присъединяване в нова " огромна коалиция " с Меркел и беше належащо доста увещание, до момента в който техният водач Мартин Шулц се съгласи да стартира съдружни договаряния.

Мнозина считат, че 12-годишното ръководство на Меркел е към края си. Непознатата концепция по какъв начин би изглеждала Германия и Европа без спокойното, кардинално и умно управление на Меркел е мощно застъпена в политическите разисквания.

Все отново това, че основният спор сред християндемократите и социалдемократите е за Европа, свидетелства за увеличение на ролята на Германия като най-голямата и богата страна в Европейския съюз. Социалдемократите мощно поддържат по-голямата икономическа интеграция в Европа, защитавана от френския президент Еманюел Макрон; консерваторите не са толкоз въодушевени, макар че самата Меркел е корав покровител на европейската концепция.

Всичко това покачва залозите в договарянията сред християндемократите и социалдемократите, които започнаха в неделя. Партиите дадоха обещание да пазят безмълвие, до момента в който не реализиран решение дали имат задоволително допирни точки за започване на публични съдружни договаряния. Ако те се провалят, Меркел има единствено две благоприятни условия: държавно управление на малцинството, което тя не желае, или нови избори с всички свързани с това по-големи несигурности и по-нататъшни забавяния.

Меркел беше спокойна, както нормално, при започването на договарянията в неделя. " Мисля, че това може да бъде реализирано ", сподели тя. " Ще работим доста бързо и доста интензивно. " Другаде в Европа напрегнатото очакване беше по-добре изразено от френския в. " Монд ". " Ако европейските водачи могат да излязат от капсулирането си, с цел да чуят едно само обръщение, то е следното: " Беайлен зи зих, фрау Меркел! Побързайте, г-жо Меркел! "

Като се има поради, че толкоз огромна част от западния свят е в хватката на разнообразни форми на популизъм и шовинизъм, уреждането на въпроса в Берлин не може да стане доста скоро./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР