Повече от половината януари жителите на Северозападна България са дишали

...
Повече от половината януари жителите на Северозападна България са дишали
Коментари Харесай

Мръсен въздух души Северозапада! Вижте какво сме дишали през януари

Повече от половината януари жителите на Северозападна България са дишали замърсен въздух, научи BulNews.bg. Най-лошо е ситуацията в Монтана, където през 22 дни от месеца са регистрирани повишения от нормите.
Справки на Регионалните инспекции по околната среда и водите в района сочат, че за интервала е имало фини прахови частици повече от четири пъти над допустимото. Критично е било ситуацията в Монтана на 27 януари, когато цифрите били най-високи 202.8 мкг/куб м., при обикновено 50 мкг/куб м. На 6, 8, 25 и 26 януари завишението е било повече от три пъти над нормата. В останалите 17 дни от първия месец на годината фините прахови частици са били сред един и два пъти над допустимото.
Във Видин обстановката също не е по никакъв начин розова. 16 от дните през месеца е имало превишения на нормите. Най-голяма централизация на фини прахови частици е регистрирана също на 8, 27 и 28 януари, като цифрите са два и три пъти над нормата.
Данните демонстрират, че въздухът във Враца е бил най-чист. Едва в 9 от дните през януари е имало повишения. Най-големи са стойностите на 28 януари – 2.7 пъти над нормите.
Фините прахови частици са извършител за доста нездравословни въздействия върху здравето. Те са виновни за усилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни разстройства, рак на белия дроб, както и повишен риск от инфектиране на междинното ухо на децата. Освен това се допуска, че те имат влияние върху болесттите на сърцето и кръвообръщението.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР