Повече от половината от 22-та петролни танкера във флота на

...
Повече от половината от 22-та петролни танкера във флота на
Коментари Харесай

Венецуелските петролни танкери са в окаяно състояние, рискът от потъване е сериозен

Повече от половината от 22-та петролни танкера във флота на Венецуела са развалени и би трябвало неотложно да бъдат ремонтирани или извадени от употреба. Това разкрива вътрешен отчет на транспортното звено " Пе Де Ве Марина " (PDV Marina), част от държавната петролна компания " Петролеос де Венесуела " (PDVSA), до който Ройтерс е получила достъп.

В отчета, озаглавен " Критични дефекти и опасности на танкерния флот на Пе Де Ве Марина ", се споделя, че годините на отлагана поддръжка са оставили целия флот с " ниски равнища на надеждност " и изложен на риск от разливи, поглъщане, пожари, конфликти или пробиви.

" Корабите сега нямат подредба за мореходност и документи от страна на страните, под чийто байрак плават ", се показва още в отчета.

От " Петролеос де Венесуела " и дъщерната " Пе Де Ве Марина " не се отзоваха на запитвания за коментар по въпроса от страна на Ройтерс.

Докладът на " Пе Де Ве Марина " беше един от осемте документа, споделени с организацията, описващи положението на венецуелския танкерен флот, до момента в който другите са били предоставени от корпоративния офис на " Петролеос де Венесуела ", комерсиалния отдел на компанията, както и от морските управляващи на страната.

Датирани от януари 2022 година до март 2023 година, документите разказват в детайли положението на танкерите, разноските по наемане на кораби от трети страни и статуса на договорите за корабостроене с компании в Аржентина и Иран.

Влошаването на положението на флота принуди държавната компания на Венецуела да наеме танкери, с цел да транспорти своя нефт, който обезпечава по-голямата част от валутните приходи на страната, написа в разбора на комерсиалното поделение на " Петролеос де Венесуела ".

Докладите са направени на фона на широкообхватно антикорупционно следствие, подредено от президента на Венецуела Николас Мадуро предишния октомври, след откриването на изчезнали заплащания от експорт на нефт за милиарди долари. Повече от 60 души бяха задържани във връзка със случая, а основният изпълнителен шеф на " Петролеос де Венесуела " и венецуелският петролен министър бяха заменени.

В отчета на " Пе Де Ве Марина " се предлага изтеглянето на пет танкера от дейна приложимост, изпращане на седем до корабостроителници за главен ремонт и инсталиране на транспондери, пожарогасители и информационно съоръжение в други танкери.

Пет от танкерите на " Петролеос де Венесуела " са на минимум на 30 години, написа още в отчета, като се показва, че последните огромни ремонтни действия по флота са били преди пет години.

Миналата година компанията е наела 41 кораба, заплащайки сред 14 000 и 36 500 $ дневно, двойно повече от пазарната цена за сходни услуги, на притежатели на танкери, искащи да работят с Венецуела, макар глобите, наложени на Каракас от Съединени американски щати през 2019 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Най-малко четири танкера, поръчани от задгранични корабостроителници, са били арестувани поради забавяния на заплащания, нараствания на разноските и наказания, демонстрират още документите.

Одитите, подредени от новия основен изпълнителен шеф на " Петролеос де Венесуела " Педро Телечеа, като част от антикорупционното следствие на Мадуро, може да доведат до спомагателни забавяния, сподели Телечеа.

Венецуела е платила на корабостроителниците в Иран и Аржентина минимум 300 милиона $ за шест нови петролни танкера, поръчани още през 2005 година

Държавната компания е заплатила съвсем 80 % от дължимите 160 милиона $ за два танкера от корабостроителницата " Рио Сантяго " (Rio Santiago) в Аржентина, демонстрират документите.

Освен това " Петролеос де Венесуела " е платила съвсем 157 милиона евро (около 173 милиона долара), или 63 % от контракт за 248 милиона евро (около 272 милиона долара) на глобената от Съединени американски щати " Иран Марин Индъстриал Къмпани " (Iran Marine Industrial Company - Sadra) за построяването на четири танкера.

Документацията разкрива, че единствено два от тях са доставени след закъснение на заплащанията, компликации с доставките на части и проблеми със застраховката и документите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР