Повече от половината европейски шофьори считат, че основният риск свързан

...
Повече от половината европейски шофьори считат, че основният риск свързан
Коментари Харесай

Проучване на Nokian Tyres: Шофьорите считат поведението на другите на пътя за основен рисков фактор

Повече от половината европейски водачи смятат, че главният риск обвързван с ръководството на автомобил през лятото е обвързван с държанието на другите водачи на пътя. Това е резултатът, който демонстрира последното изследване на Nokian Tyres за летни гуми, и който припомня, че човешкият фактор продължава да играе основна роля в обезпечаването на безвредна и вярна употреба на транспортното средство. Същото е годно и за отговорността да се употребяват подобаващи гуми за съответния сезон.
Според изследването на Nokian Tyres[1], най-голям риск на пътя през лятото има вледствие на безразсъдно и рисково държание на други водачи, превишена скорост, и приложимост на мобилен телефон по време на шофиране. Чехите, поляците и италианците са посочили минимум доверие в другите водачи.

Опасността подбудена от прекомерно бързата и несъобразена скорост е подчертана изключително мощно от поляци и чехи. Употребата на мобилен телефон, или други софтуерни джаджи при шофиране, се смята за най-опасният фактор от италианците. Интересно е да отбележим, че рисковете свързани с пътешестване с автомобил съставляват най-голямо терзание за участниците в анкетата, които са на възраст над 51 години. В тази възрастова група водачи, множеството хора показват по-високо равнище на внимание за държанието на другите участници в придвижването, както и за положението на пътя. Това може да се дължи на осъзнаването от страна на по-възрастните водачи, че в дадени обстановки имат потребност от повече време, с цел да реагират, а също по този начин и заради обстоятелството, че техните коли постоянно са по-стари.

Състоянието на гумите е от голяма важност
Повече от една трета от водачите ревизират дълбочината на протектора на гумите си два пъти годишно, 24% го вършат на всеки два до три месеца, до момента в който 13% правят тази инспекция един път годишно. Въпреки това, 10% от запитаните не си спомнят по кое време тъкмо са проверявали положението на гумите си за последно, или дали въобще в миналото са го правили. Сред хората, които са най-загрижени за положението на гумите си, т.е. респондентите, които ревизират дълбочината на протектора на всеки два до три месеца, са били най-вече италианци, хора, които карат от 30,000 до 40,000 километра или повече годишно, мъже, и водачи на възраст над 66 години.
“Нашето изследване демонстрира, че единствено дребен % от хората обръщат внимание на износването на гумите. Те обаче са единствената зона на контакт на колата с пътната настилка, и тяхното положение е от голямо значение за сигурността. Например за износени гуми с дълбочина на протектора от 2 мм, спирачният път може да бъде до 12 метра по-дълъг, при придвижване с 80 км/ч на мокра настилка, в съпоставяне със спирачния път, който имат нови гуми (тази информация е основана на тест на автомобилното списание Tekniikan Maailma 16/2016). В същото време е забавно да отбележим, че участниците в анкетата от всички страни, в които е извършена, натъртват на такива характерности за сигурност като сцепление на гумите на мокра и суха настилка, непоклатимост, и сигурност в рискови условия – всички те се възприемат като съществени характерности, на които хората обръщат изключително внимание когато си купуват нови гуми. ”, споделя Мартин Дражик , продуктов управител за Европа в Nokian Tyres.

Безопасността преди всичко
Наслаждавайки се на хубавото лятно време, е елементарно да забравим заплахите от шофирането при дъжд. Неочакваните, мощни превалявания покачват заплахата от аквапланинг, изключително когато огромни количества вода се събират на пътя и в коловозите. Затова когато избирате летни гуми, би трябвало да обърнете внимание на тези модели, които са създадени за безвредно шофиране на мокра настилка, като гумата Nokian Wetproof. Добре е също да запомните, че безвредните за приложимост летни гуми имат дълбочина на протектора повече от 4 мм, а експлоатационният им живот не надвишава 6 години.
[1] Данните за основани на онлайн прочуване на Nokian Tyres осъществено през май 2018 от изследователската компания Taloustutkimus Oy. Проучването е извършено в пет европейски страни (Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия), с извадка до 1000 респондента от всяка страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР