Повече от хиляда артефакта бяха открити от археолозите при разкопките

...
Повече от хиляда артефакта бяха открити от археолозите при разкопките
Коментари Харесай

Над 1000 артефакта от късната Римска империя откриха археолозите край Девня

Повече от хиляда артефакта бяха открити от археолозите при разкопките в Девня през миналия сезон, оповестяват от пресцентъра на Община Девня. На обекта работи екип на доктор Христо Кузов

Експерти по история дефинират като най-ценната находка златен солид от времето на император Теодосий II . С него ще бъде допълнена сбирката от златни монети от същия тип и номинал, открити при изследванията през 2019 и 2020 година . В скоро време той ще бъде добавен към златното монетно богатство в експозицията на Музея на мозайките и ще може да бъде прегледан онлайн от феновете на историята и археологията.

Златен солид. Снимка: Община Девня

Монетата е открита покрай мястото, където са открити останалите солиди от късната Римска империя . Намирането ѝ е било по-трудно, защото е била скрита в „ реброто “ сред обособените квадрати, проучвани от археолозите.

Находките от сегашния археологически сезон в Девня съдържат още хиляда бронзови монети , няколко глинени лампи и два глинени съда, на които следва научна обработка и реституция.

Предупредителна табела. Снимка: Община Девня

Най-ценните от тях също ще намерят място измежду експонатите в Музея на мозайките. Тепърва следва изследванията в подножието на раннохристиянската базилика на Марцианопол да изяснят дали на проучвания терен в античния квартал е имало една или няколко здания, сподели още той. Това въпреки всичко се чака да стане ясно най-рано през идващия археологически сезон .

От Община Девня предизвестяват иманярите и търсачите на съкровища, че разкопките са обезопасени посредством осветяване и видеонаблюдение. П оставена е и табела , която предизвестява, че преминаването през територията на археологическия обект е неразрешено, а за по-голяма сигурност проучваният периметър е ограден със сигнална лента .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР