Повече от една пета от българската армия е само на

...
Повече от една пета от българската армия е само на
Коментари Харесай

Повече от една пета от българската армия е само на хартия

Повече от една пета от българската войска е единствено на хартия. Това се схваща от отчета за положението на защитата и въоръжените сили през 2023 година, който държавното управление внесе в Народното събрание, където би трябвало да бъде гласуван, написа вестник СЕГА.

" Въпреки подхванатите ограничения некомплектът от военнослужещи във Въоръжените сили продължи да нараства, като към края на годината доближи 21,8 на 100. Числеността на доброволни запас е едвам 16 на 100 ", пишат създателите на документа. Според тях главната причина за нарастването на некомплекта се състои в това, че " равнищата на възнаграждение макар увеличението за шеста поредна година на възнагражденията приблизително с 10 на 100 остават неконкурентни на пазара на труда по отношение на редица други специалности, в които рискът за живота и здравето е по-нисък, а изискванията на труд са доста по-леки ". Като друга причина за това положение се показва " ниският интерес към военната работа ".

" Крайно отрицателно въздействие оказват и зловредните осведомителни акции, манипулиращи публичното мнение във връзка с войната на Русия против Украйна и ролята на страната и въоръжените сили ", пишат още от Министерство на защитата.

Най-голям е некомплектът в Сухопътни войски. Като тежки проблеми се регистрират и извънредно незадоволителните летателни часове във Военновъздушни сили и дни на море във Военноморски сили. " Физически и софтуерно остарялото въоръжение и техника не престават да въздействат отрицателно върху качественото осъществяване на задачите и дилемите на Въоръжените сили, тяхната подготовка, постигането на оперативна съгласуемост със съдружниците и осъществяването на задачите за качествата на НАТО ", се показва в отчета.

Военният министър Тодор Тагарев публично призна, че в българската армия има голяма кадрова дупка и липсват 6000 души в другояче напълно платената войска. Това значи, че най-малко 1/5 от нея е числа, зад които липсват хора.

Докладът обръща внимание и на средата за сигурност. В него се твърди, че тя е била белязана от " задълбочаване на опълчването сред световни сили и съперничеството сред районни субекти ". Действията на Руската федерация още веднъж са избрани като главната опасност за националната сигурност на България. Документът сочи напъните на Кремъл да възвърне въздействието си в постсъветското пространство като главната причина за дълготрайното милитаризиране на интернационалните връзки.

Подчертани са хибридните способи за влияние, които Москва ползва, наред с стандартните бойни дейности. Съобщава се, че България не е изключение, като страната ни е траяла да бъде обект на систематични съветски хибридни дейности, целящи оказване на влияние върху вземането на суверенни национални решения от стратегически темперамент.

Отбелязано е преднамереното ограничение на корабоплаването в Черно море, от страна на Русия. Докладът прибавя, че минната заплаха остава висока.

Руската войска прави систематични военни закононарушения в Украйна. Това е записано в отчета за положението на защитата и Въоръжените сили на Република България 2022 година. Документът беше утвърден с решение на Министерския съвет под номер 253 на съвещанието на 3 април 2023 година

В региона на енергийната сигурност е обърнато внимание на напъните на целия Европейски Съюз, включително и България, да се преориентира към полутечен газ, като главен енергиен източник. Смята се, че гъвкавото маршрутиране на втечнения газ се явява действителна конкуренция по отношение на рестриктивните мерки на остарелия модел на дълготрайни контракти и закрепени тръбопроводни направления.

Особено внимание, в отчета, е обърнато на обстановката в Западните Балкани. Документът твърди, че конфликтният капацитет в района се е запазил заради неурегулираните връзки сред Сърбия и Косово и сепаратистките упоритости на сръбски фактори в Босна и Херцеговина. Отбелязани са и хибридните дейности на Москва, целящи да саботират евроатлантическата интеграция на района. Подчертано е, че конституционните промени в Северна Македония са се забавили и че антибългарската изразителност продължава. Натискът на интернационалната общественост е изиграл стабилизираща роля в Западните Балкани, все пак рисковете за сигурността остават, както и предпоставките за нова ескалация на напрежението.

Спомената е и влошената среда на сигурност в други райони като Южен Кавказ и Близкия Изток. Ситуацията в Южен Кавказ беше повлияна от въоръжените дейности на Азербайджан по възобновяване на суверенитета над територията му. Напрежението с Армения се резервира, макар спадалата активност на граничните произшествия. Като съществена причина за повишението на напрежението в Близкия Изток отчетът уточни терористичното нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалата война в Ивицата Газа. Това събитие е станало причина за усложняване на ситуацията в Западния бряг и задълбочаване на политическата рецесия в Ливан. Споменати са и усложненията за корабоплаването в Червено море, произтекли от офанзивите на йеменските бунтовници хути.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР