Повече от две седмици след атаката на Хамас много израелци

...
Повече от две седмици след атаката на Хамас много израелци
Коментари Харесай

Много израелци са бесни на хаотичните усилия на тяхното правителство за възстановяване след атаката на Хамас

Повече от две седмици след офанзивата на Хамас доста израелци са гневни на държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху, а освен за това, че не съумяха да предотвратят първичната офанзива, само че и за това, че не съумяха да им се притекат на помощ по-късно

От РАВИ НЕСМАН Associated Press и AMY TEIBEL Associated Press, 26 октомври 2023 година, 11:34 ч. Бежанците стават сега е изцяло елементарен. Абсолютно нищо от страната “, сподели той и добави, че даже хотелските стаи на доброволците се заплащат от организации с нестопанска цел. настоящ и противоречив проект на Нетаняху и неговото крайнодясно държавно управление за внезапно ограничение на властта на правосъдната система на нацията, което провокира месеци на митинги и погълна кабинета и нацията.

Мнозина имат вяра, че държавното управление е пренебрегнало съществени функционалности, до момента в който е съсредоточило напъните си върху офанзива против Върховния съд, който упрекна, че е демократичен и интервенционистки.

Критиците упрекнаха Нетаняху в неразумно занемаряване на редица проблеми. Полицейските сили не разполагат с задоволително личен състав, а военните бяха хванати неподготвени на южния фланг на Израел, защото силите бяха по-тежко ситуирани в окупирания Западен бряг, където живеят половин милион заселници. Правителството не направи малко, с цел да се оправи със спираловидно възходящите разноски за живот и ширещите се убийства в личните арабски общности в Израел, до момента в който ултраортодоксалните евреи и съдружните сътрудници, подкрепящи заселването, получиха милиарди долари за планове за домашни любимци.

“Държавните служби не действат към този момент една година, тъй че явно не могат да се оправят с изключителни обстановки. Те пропиляха цяла година за нелепости, ” сподели Арнон Бар Дейвид, началник на израелския синдикат Histadrut, пред армейското радио. сюрпризиран от нападението на Хамас на 7 октомври, което умъртви повече от 1400 души, множеството от които цивилни. Отне часове на зашеметените военни да отговорят и да изпратят войски за контраофанзива, безредна реакция, която предвещаваше дисфункцията на държавното управление.

Някои министри от държавното управление бяха блокирани от поданици от посещаващи атакувани общности и други са били крещяни, до момента в който са посещавали ранените в лечебните заведения.

Стоей единствено на няколко крачки от министъра на стопанската система Нир Баркат, възхвалата на Офир Шаи за неговия брат Ярон се трансформира в гневна офанзива против държавното управление.

„ Вие изоставихте бойците на IDF. Вие изоставихте хората, които живеят по границата с Газа. Вие изоставихте страната Израел. Ти изостави моя обичан брат. Очаквам всички вие да поемете отговорност и да подадете оставка незабавно след края на войната “, сподели той.

„ Няма да не помни и няма да простя. Обещавам да те преследвам вечно. “

Дори след първичното кръвопролитие държавното управление реагира постепенно и изглеждаше в хаос. Министърът на обществената дипломация на Израел, предопределен да служи като представител на интернационалните медии, напусна ядосано, откакто отговорностите й бяха трансферирани на други министерства.

Проучванията демонстрират, че Нетаняху към този момент падащата известност се срина. Докато други членове на държавното управление и началниците на армията и службата за сигурност Shin Bet се извиниха и поеха отговорност за офанзивата, Нетаняху не сподели нищо сходно седмици наред. Едва в сряда вечерта, 18 дни след офанзивата, той се приближи до поемането на известна отговорност.

„ Този ​​провал ще бъде разследван задълбочено. Всеки ще би трябвало да даде отговори, в това число и аз, само че всичко това ще се случи едвам след войната “, сподели той в малко национално послание.

Нетаняху също се похвали на държавна помощ за жертвите, в това число всеобщи евакуации от мощно засегнатите гранични общности. „ Няма да изоставим никого “, сподели той.

Но Нетаняху не е посещавал обществено ранените в лечебните заведения, не е утешавал травматизирани евакуирани фамилии или не е ходил на заравяне за някой от убитите. Той направи няколко обществени изказвания, основно като поздрави международни водачи, предлагащи поддръжка, и посети бойци на полето. Но той не отговаряше на въпроси от известните войнствени медии на Израел.

Тъй като над 200 души са държани в плен от бойци на Хамас в Газа, той не се срещна с никой от тях фамилии до повече от седмица след офанзивата - два дни откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приказва със фамилиите на арестувани жители на Съединени американски щати.

Междувременно израелските медии оповестиха за поредност от войни на територията на държавното управление, спиращи помощта за фамилиите на жертвите и евакуираните от домовете им.

В продължение на два дни след офанзивата „ държавното управление не беше действие. Не получихме никаква помощ “, сподели Йоси Керен, който стана началник на районния съвет в Шаар ХаНегев, където бяха осъществени доста от офанзивите, откакто неговият предходник беше погубен, изправяйки се против въоръжени мъже от Хамас.

Повечето поданици са се евакуирали и потребностите им - всичко от приемане на учебно заведение за децата до замяна на компютрите на изоставените фамилии - са големи, сподели той. Реакцията на държавното управление постепенно се усъвършенства, макар че той остава внимателен.

„ Ако държавното управление не се намеси, рецесията ще бъде по-голяма. Много по-голям “, сподели Керен.

Дани Данон, почитан член на партията Ликуд на Нетаняху, призна минусите на държавното управление.

„ Правителствените организации не бяха в положение да се оправят с числата. Така че им лиши известно време да се върнат и да основат и обезпечат подобаващите услуги “, сподели той. „ Със сигурност е законно фамилиите да изразят своята болежка и рецензия. “

Той сподели, че ще има следствие какво се е объркало след войната, само че тъкмо в този момент Израел би трябвало да остане фокусиран върху успеха над Хамас. „ Сега Нетаняху е доста насочен към задача във военните старания “, сподели той.

Гидеон Рахат, професор по политически науки в Еврейския университет, сподели, че дисфункцията е резултат от раздуто, разединително държавно управление, което демонизира и по-късно изтласка доста уважавани бюрократи, които биха били способени да се оправят с изключителна обстановка.

„ Когато сте популистко държавно управление и всичко, което вършиме, е да говорите, туитвате и пишете изявления, вместо да вършиме същински неща, когато сте нужни, не знаете какво да вършиме “, сподели той.

Този вакуум в актуалната рецесия беше напълнен от върли врагове на държавното управление, съперници на правосъдната промяна, които бяха мобилизирали десетки хиляди протестиращи за седмични демонстрации против проекта за съществена промяна.

По-малко от 12 часа след нападението на 7 октомври те изпратиха екипи от медицински доброволци в лечебните заведения, с цел да оказват помощ с ранените и да доставят храна на фамилиите им, сподели Орен Швил, един от уредниците на групата. На идващия ден те започнаха да изтеглят фамилии и да ги сдвояват с приемни фамилии.

„ Много бързо успяхме да трансформираме нашата организация от протестираща в гражданска помощ, “ той сподели. „ Всичко, което поискахме, хората просто се впуснаха в задачата. “

Сега те имат 15 000 доброволци дневно, координирани от логистични центрове в Тел Авив, покрай Газа и на север, където армията се бие с бойците на Хизбула в Ливан, сподели той. И те са възхвалявани като герои в Израел.

Те помогнаха за намирането на изчезнали хора; изпрати съоръжение на бойци, извикани на границата с Газа; изпратиха дарени храни, облекла, играчки и медикаменти на евакуираните; и стартира да координира неофициална интервенция за връзки с обществеността за страната, сподели Швил. Те изпратиха учители и терапевти в хотелите на евакуираните и проведоха интервенции там, с цел да отговорят на въпросите им.

Тази седмица те започнаха да изпращат доброволци да доят крави, да берат домати и краставици и засаждане на картофи в изоставени ферми на юг.

„ Всичко, което вършим, трябваше да бъде направено от държавното управление “, сподели той.

___

Репортерът на Associated Press Джулия Франкел в Йерусалим способства за този отчет.

___

Намерете повече от отразяването на AP на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war < /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР