Повече от две десетилетия президентът Владимир Путин мачка несъгласието в

...
Повече от две десетилетия президентът Владимир Путин мачка несъгласието в
Коментари Харесай

Newsweek: Пълният списък на критиците на Путин, които умряха при мистериозни обстоятелства

" Повече от две десетилетия президентът Владимир Путин мачка несъгласието в Русия. Критици, публицисти и дезертьори се сблъскаха с тежки последици, откакто му се опълчиха. От отравяния до стрелби, мистериозни рухвания от прозорци и даже самолетни произшествия, има дълга диря от заглушени гласове “, написа Newsweek.

Алексей Навални, чиято гибел в пандиза към момента не е изяснена, преди този момент се разболя по време на полет от Сибир до Москва през 2020 година, откакто хипотетично е бил токсичен с " Новичок “, нервнопаралитично вещество. Александър Литвиненко, някогашен съветски разузнавач, който дезертира и беше изтъкнат критик на Путин, беше погубен с полоний-210 в Лондон през 2016 година

Други смъртни случаи на опозиционери по време на ръководството на Путин също наподобява следват модел. Борис Немцов, убит покрай Кремъл, и Станислав Маркелов, погубен в Москва дружно с журналистката Анастасия Бабурова, са единствено два образеца. Наталия Естемирова, отвлечена и открита мъртва в Чечня, и Анна Политковская, проверяваща журналистка, убита в жилищната си постройка в Москва, също заплатиха най-високата цена за това, че демонстрираха своето противоречие.

Ето 10 видни критици на Путин, които са починали при убийства или мистериозни условия.

Алексей Навални

Възраст: 47

Дата на гибелта: 16 февруари 2024 г

Причина за гибелта: Алексей Навални умря в пандиза. От съветската затворническа работа оповестиха, че той се е почувствал зле след разходка и е изгубил схващане.

Биография: Алексей Навални беше изтъкнат критик на Владимир Путин. Той притегли международното внимание през 2020 година, когато оцеля след хипотетично отравяне с нервнопаралитичното вещество " Новичок “. Навални непринудено се върна в Русия от Германия през 2021 година, където беше лекуван от упоменатото отравяне. След завръщането си той неотложно е задържан. Навални беше прочут с разкриването на корупцията, следствието на вътрешния кръг на Путин и ръководенето на антикремълски опозиционни придвижвания. Смъртта му евентуално ще бъде обсъждана от сътрудниците от опозицията като политическо ликвидиране, приписвано на Путин, само че към момента е необяснена.

Михаил Лесин

Възраст: 57

Дата на гибелта: 5 ноември 2015 г

Причина за гибелта: Михаил Лесин беше някогашен съветски министър на печата и медиен началник. Той изпадна в недружелюбност при Путин и беше подложен на инспекция поради благосъстоянието си. Лесин беше открит мъртъв в хотелска стая във Вашингтон, окръг Колумбия. Официалната причина за гибелта е инцидентно пострадване с тъп предмет, само че остават въпроси по отношение на събитията.

Борис Немцов

Възраст: 55

Дата на гибелта: 27 февруари 2015 г

Причина за гибелта: Борис Немцов е убит на мост покрай Кремъл. Убийството му остава неразкрито, само че мнозина считат, че е политически стимулирано. Немцов беше гневен критик на държавното управление на Путин, като се застъпваше за народна власт, права на индивида и бистрота. Той е бил вицепремиер при президента Борис Елцин и по-късно става видна опозиционна фигура.

Борис Березовски

Възраст: 67

Дата на гибелта: 23 март 2013 г

Причина за гибелта: Борис Березовски беше богат предприемач, олигарх и някогашен съдружник на Путин. Въпреки това, той става гневен критик и бяга в Обединеното кралство. Березовски е открит мъртъв в дома си в Бъркшир, Англия. Официалната причина за гибелта е самоубийство, само че съмненията остават заради високопоставената му опозиционна активност.

Сергей Магнитски

Възраст: 37

Дата на гибелта: 16 ноември 2009 г

Причина за гибелта: Сергей Магнитски беше юрист и инспектор, който разкри огромна скица за данъчни измами, включваща съветски чиновници. Той беше задържан, хвърлен в пандиза и му беше отказано здравно лекуване. Магнитски издъхна в ареста след тежки побои и лекарска немарливост. Смъртта му докара до приемането на Закона Магнитски в Съединените щати, който глоби съветски чиновници, забъркани в нарушавания на човешките права и корупция.

Станислав Маркелов

Възраст: 34

Дата на гибелта: 19 януари 2009 г

Причина за гибелта: Станислав Маркелов е бил правозащитник и публицист. Той беше погубен в Москва от въоръжен мъж, който лиши живота и на журналистката Анастасия Бабурова. Маркелов е представлявал жертвите на нарушавания на човешките права и е подлагал на критика дейностите на съветското държавно управление в Чечня. Смъртта му породи опасения за сигурността на тези, които се опълчват на режима.

Анастасия Бабурова

Възраст: 25

Дата на гибелта: 19 януари 2009 г

Причина за гибелта: Анастасия Бабурова, публицист и деятел, беше убита дружно с юриста по правата на индивида Станислав Маркелов в Москва. Тя е докладвала за неонацистки групи и политическо принуждение. Убийството й остава неразкрито, само че се счита, че е обвързвано с нейния активизъм.

Наталия Естемирова

Възраст: 50

Дата на гибелта: 15 юли 2009 г

Причина за гибелта: Наталия Естемирова, правозащитник и публицист, беше отвлечена в Грозни, Чечня, и открита мъртва по-късно същия ден. Тя е документирала нарушаванията на човешките права в Чечня и е подлагала на критика държавното управление. Убийството й остава неразкрито, само че се счита, че е обвързвано с нейната интензивност и рецензия към чеченските управляващи.

Анна Политковская

Възраст: 48

Дата на гибелта: 7 октомври 2006 г

Причина за гибелта: Анна Политковская, проверяващ публицист, беше убита в дома си в Москва. Тя е докладвала в детайли за нарушаванията на човешките права, корупцията и войната в Чечня. Работата й беше сериозна към държавното управление на Путин и убийството й провокира интернационално отвращение. Въпреки следствията, поръчителите зад нейното ликвидиране не са изправени пред правораздаването.

Юрий Щекочихин

Възраст: 53

Дата на гибелта: 3 юли 2003 г

Причина за гибелта: Юрий Шчекочихин беше публицист, публицист и член на съветската Държавна дума. Разследвал е корупция, проведена престъпност и нарушавания на човешките права. Шчекочихин ненадейно се разболява и умира от незнайна причина. Някои подозират отравяне, само че събитията остават неразбираеми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР