Повече от десет години говорим за ефективно разделно събиране на

...
Повече от десет години говорим за ефективно разделно събиране на
Коментари Харесай

Опитът на общините: Вендинг машините за бутилки в Габрово събират 20% от всички отпадъци от опаковки

Повече от 10 години приказваме за дейно разделно събиране на отпадъците. Като че ли обаче не се оправяме сполучливо. Най-големият брой са пластмасовите боклуци и за тях непрекъснато търсим по-добро решение. В жълтите контейнери събираме пластмаса, стъкло и алуминиеви кенчета, само че постоянно отпадъкът е разбъркан и с други боклуци и не е чист, с цел да е кадърен непосредствено за преработване. Затова търсим все по-ефективни способи. Такъв метод е депозитната система, която се ползва към този момент в 12 страни, а още 13 възнамеряват да я вкарат. В България занапред започваме да водим диалог по този въпрос. А предходната седмица две от веригите също оповестиха, че стартират да връщат депозит против пластмасови бутилки. Депозитната система е връщане на пластмасови бутилки, бутилки от стъкло и/или алуминиеви кен бутилки против депозит, който към този момент сме платили в магазина.  Въвеждането на депозитна система обаче би трябвало да се случи на национално равнище. Така ще бъде най-ефективно и работещо за всички. Необходимостта от въвеждане на депозитна система става все по-голяма, тъй като би трябвало да реализираме амбициозните екологични цели на Европа- до 2025 година да рециклираме най-малко 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост. За PET пластмасовите бутилки за еднократна приложимост Директивата на Европейски Съюз планува и условия за вложен материал от рециклирана пластмаса – най-малко 25% до 2025 година и най-малко 30% до 2030 година.  Всъщност има общини у нас, които към този момент имат опит като да вземем за пример Габрово, които от предходната година са закупили две вендинг машини по оперативна стратегия " Околна среда ". Разговаряме с Мария Радойчева, основен специалист, дирекция " Инфраструктура и екология " в община Габрово. Г-жо Радойчева, по кое време заработиха машините за връщане на пластмасови бутилки и кенчета в Габрово, какви по мярка бутилки се връщат?
За Деня на Земята, преди една година, в Габрово заработиха първите в страната ни вендинг автомати за назад приемане на алуминиеви кенчета и пластмасови бутилки. Автоматите одобряват всички размери кенове и пластмасови бутилки с размер до 3 литра. Няма ограничаване за типа на напитките и течностите, за чието пакетиране са били предопределени те. Разбира се, неприемливи за предаване са опаковките на рискови субстанции. Чрез вендинг системата постъпват извънредно „ чисти “ боклуци, които непосредствено се насочват за преработване. Събраните първични материали се предават на компания, която е записана да прави действия с боклуци и да реализира тяхното следващо преработване.   Какви са резултатите, какво количество бутилки събират за месец или са събрали до момента откогато работят? Това какъв дял е от общото количество пластмасови боклуци?
Резултатите са повече от впечатляващи. Ако в първия месец от старта на самодейността имахме по 150-200 броя предадени опаковки дневно, то в идващите месеци този резултат се усили неведнъж и достигнахме до над 1000 броя предадени опаковки дневно. Данните сочат, че досега посредством двата автомата са предадени над 374 000 броя опаковки. По-голям е делът на пластмасовите опаковки, който е към 7 тона, алуминиевите кенчета са към 1,5 тона. Общото тегло на предадените боклуци е над 8 тона, което е нисък дял по отношение на общото количество на битовите боклуци, само че пък има доста висок дял по отношение на количествата за предадени боклуци от опаковки посредством системата от цветни контейнери за разделно събиране на боклуци. Данните на оползотворяващата организация сочат, че за година от контейнерите за разделно събиране на територията на община Габрово се събират към 32 тона пластмасови и железни опаковки. Така делът на отпадъците, събрани посредством вендинг системата, се пресмята на над 20% от общото количество боклуци от опаковки, предадени посредством цветните контейнери на оползотворяващата организация. Габровци имат привилегията да са първите в България в доста неща, а депозитната вендинг система е едно от тях. Жителите на гради ни дадоха извънредно висока оценка на опцията по този метод да рециклират отпадъците си. Месечно хиляди поданици на общината употребяват автоматите за назад приемане на боклуци, а в допълнение към това е и фактът, че двете машини се употребяват и от жителите на прилежащите обитаеми места. Споделеното мнение от всички тях, е че такава система дава нови благоприятни условия за предаване на боклуци, също така носи доста висока просветителна и възпитателна стойност. Гражданите споделят, че с максимален възторг вземат участие децата, които по този начин построяват трайни привички и ангажирано отношение към отпадъците. Какви са изгодите, само че кои са усложненията?
Ползите са многочислени. Те са както обвързани с постигането на заложените пред общините цели за преработване на отпадъците, по този начин и свързани с смяна на публичните настройки, осведоменост и обосноваване на популацията за разделно събиране на боклуци. От голямо значение и позитивният отзив измежду обществото, което е спомагателен тласък сходни начинания да се уголемяват и надграждат. Що се отнася до усложненията, те са главно финансови и ненапълно законодателни. Ползите са многочислени, а усложненията са финансови и ненапълно законодателни Общините мъчно разполагат с огромни бюджети, които да обезпечат комфорта за закупуване и експлоатиране на голям брой вендинг автомати. За да работи сполучливо системата е належащо да се уточни целият развой – от слагането на отпадъка в машината, през своевременното обслужване и разчистване, до предаването за преработване на суровините. Община Габрово измина този път и закупи опит, който към сегашния миг сполучливо споделя и с други институции и организации.   Защо машините не връщат пари и каква система е нужна, с цел да бъдат подтиквани магазините да се включат в процеса?
Вендинг системата на община Габрово не връща физически пари/монети/, защото нямаме законовото право да изкупуваме отпадъчни първични материали. Освен това депозитният модел работи, едвам тогава когато при закупуването на опаковката от клиента, цената, избрана за нея, се заплаща на търговеца, надлежно след предаването на опаковката тази сума се възвръща на потребителя/клиента. За да се случи това, са нужни спомагателни регламенти и законодателство, които да валидират този развой. Общините нямат законово право да изкупуват отпадъчни първични материали Търговските обекти и все още имат тласък да го създадат, който обаче за в този момент е по-скоро с рекламна и имиджова цел, в сравнение с с икономическа. Стимулите за магазините са по-скоро с рекламна и имиджова цел И не на последно място значимо е да отбележим, че сътрудници на вендинг системата в Габрово са няколко търговски обекта, които оферират ваучери за отстъпки при извършване на покупки, което за нас като уредници на самодейността е доста значимо партньорство и знак, че бизнеса има подготвеност да поддържа екологичните практики и начинания.   Как бихте могли да развиете системата?
С още пилотни начинания и с още партньорства, посредством създаване на система проследяваща пътя на отпадъка и включване на разнообразни участници в нея. Разбира се може да се разшири и посредством интеграцията с други системи, на търговски обекти, на страната или на други общини, когато депозитните системи станат всеобщо събитие, а не изключение. Планирате ли в къс основаване на система за свързване с магазините в Габрово или ще изчакате да видите по какъв начин ще се развие националната самодейност за депозитна система? Да, част от комерсиалните обекти в Габрово и все още са свързани с самодейността, само че под формата на даване на ваучери за отстъпки. Наши сътрудници са локална верига супермаркети, аптека, книжарница, магазин за осветителни тела и автомивка. Поканата ни за партньорство е отворена и сега и включваме и нови бизнеси към самодейността. А дали е допустимо да се свържат софтуерно автоматите със системите на магазините, евентуално това е развой, който изисква консолидиране на избрани настройки – нещо, което към момента не сме дискутирали с габровския бизнес.   Какви рекомендации може да дадете, в случай че се стартира работа по национална депозитна система?
Най-важното е да има освен желание, а да се стартира действителен развой по внедряване на депозитна система. И безусловно би трябвало да бъде прецизиран методът, по който се дава депозита. Вероятно има модели, които биха могли да бъдат добър ориентир, към този момент има и опит в България, който въпреки и непретенциозен, може да има своя принос към изцяло създаване на национална депозитна система. Различните тласъци също могат да допринесат за триумфа на системата, като се даде опция цената на опаковката да се възвръща на клиента или да се насочва към избрана кауза/дарителска акция.   Къде още в страната има разположение такива машини?
В община Камено от тази година също има ситуиран вендинг автомат, а в последните дни още 15 машини са ситуирани в комерсиалните обекти на две от огромните вериги супермаркети. По наша информация обаче, опита и образеца, който показва Габрово, е довело до едно „ придвижване “, сложило е началото на голям брой начинания и хрумвания в разнообразни общини и организации. Така преди време интерес и контакт с нас се направи от страна на транспортното сдружение във Варна, общини като Троян и Петрич също демонстрираха интерес. Показателно е, че има начинания за развиване и от страна на бизнеса, като една от компаниите (известни на нас) работи по български модел, друга водеща интернационална компания разкри своя фирма/представителство в България. Като не претендираме да разполагаме с цялостната информация по тематиката, само че наличната ни такава демонстрира същинско оживление по тематиката, както в частния по този начин и в обществения бранш. Разбира се, не всички начинания ще приключат с осъществяване на депозитна система, евентуално.   Колко костват машините и допустимо ли е инвестицията да бъде изплатена?
Вендинг автоматите са закупени от община Габрово, посредством реализирането на проект  „ Изпълнение на пилотен демонстрационен план в региона на ръководството на отпадъците на територията на град Габрово “, финансиран посредством оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020г. “. Автоматите възлизат на стойност към 70 000 лева, само че след първичната инвестиция са нужни и средства за обслужване на системата, както и такива за обезпечаване на тласъци, а това е цялостна инвестиция, която е доста мъчно да бъде изплатена и на процедура невероятно да бъде стопански преференциална. Тези пилотни начинания да прераснат в национална система Ако се смени метода на действие и тези пилотни начинания се трансфорат в национална система, то тогава един предстоящ оператор, подсилен от съответните законови разпореждания, би могъл да влага депозитната система и от това да има освен възвръщаемост, само че и мотивация да надгражда системата. От друга страна цената зависи в огромна степен от модела, функционалностите и потенциала на машините. Зависи също по този начин и от размера на доставените машини, като и марката евентуално оказва въздействие. Както с всяко нещо, евентуално конкуренцията ще се отрази върху пазара.    
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР