повече от 70% от европейците са изразили съгласие, че ЕС

...
повече от 70% от европейците са изразили съгласие, че ЕС
Коментари Харесай

Проучване на Euronews: Над 70% от европейците смятат, че е важно да се помага на Украйна

повече от 70% от европейците са изразили единодушие, че Европейски Съюз би трябвало да окаже помощ на Украйна. От началото на войната Съюзът и страните членки са дали 93 милиарда евро финансова, военна, филантропична и бежанска помощ на Украйна. Към тези средства се прибавят 50-те милиарда евро, които водачите утвърдиха при започване на февруари.

Според шефа на основания в Брюксел институт „ Егмонт “, Европейски Съюз няма избор, с изключение на да поддържа битката на Украйна за независимост и самостоятелност.
Европейски Съюз направи невиждана стъпка. Направихме страна, която е във война, претендент за участие в Съюза. Това не се е случвало в никакъв случай. Означава, че към този момент сме поели отговорността за оцеляването на самостоятелна Украйна на допустимо най-голяма територия. След като взехме това значимо геополитическо решение, в този момент нямаме различен избор, с изключение на да стоим зад Украйна.
Свен Бископ – шеф на институт „ Егмонт “ – Брюксел

Данните от изследването демонстрират, че скандинавските страни са най-солидарни, със стойности надалеч над междинните за блока като цяло, 68% от шведите считат, че поддръжката за Украйна е значима.

България се намира в средата – 34% от интервюираните у нас считат, че военната помощ за Украйна е от първостепенно значение, 33% са съгласни, че е значима, само че не и предпочитан въпрос, а други 33% са на мнението, че помощта за Украйна не е такова значение.

На другия полюс са гласоподавателите в Унгария – единствено 12 на 100 утвърждават тази поддръжка.
Намирам за учудващо, че доста крайнодесни партии, които настояват, че са националисти, разрешават да бъдат непринудено инструментализирани от Русия и подвеждат своите гласоподаватели. Искам да кажа, че в случай че бяха откровени, те щяха да схванат, че е в наш интерес да поддържаме Украйна, а не да подкрепяме разпространяването на съветска дезинформация в границите на Европейски Съюз.
Свен Бископ – шеф на институт „ Егмонт “ – Брюксел

Украйна разчита извънредно доста на задгранична помощ, с цел да прогони агресорите от своите земи.

Разликата сред помощта, обещана от Европейски Съюз на Украйна, и фактически отпуснатите средства е огромна. 77 милиарда евро са отпуснати до момента от обещани 144 милиарда.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР