Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на

...
Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на
Коментари Харесай

Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване

Повече от 50% от македонците се опълчват на смяната на конституцията вследствие на Договора от Преспа за смяна на името, сподели най-новото телефонно допитване до публичното мнение за настоящите държавни политики и конституционните промени на MKD.mk и организацията Market Vision.
Подкрепяте ли решението на Народното събрание за смяна на конституцията за смяна на името на Република Македония беше един от въпросите в това изследване.
С отговор " да, поддържам " се съгласиха 37,6%, а против смяната на конституцията и името са 51,5% от интервюираните. С " Не знам " дадоха отговор 10,9%.
Според етническа принадлежност, 62,2% от македонците са срещу смяната на конституцията и името, а 28% - за. За албанците този % надлежно е 76,5% за, а против 6,7%.
От интервюираните, които поддържат измененията в конституцията (37,6%) 37 на 100 не знаят дали са за или срещу смяна на част от текста в преамбюла, " решенията на АСНОМ " с " оповестяване от Първото съвещание на АСНОМ ".
Срещу такова смяна са 7,9 на 100, а 55,1 на 100 от тези, които поддържат измененията в конституцията, нямат проблем с превключването на решенията с оповестяване от АСНОМ.
За прибавяне в преамбюла и на Охридското рамково съглашение 56,8 на 100 от тези, които поддържат измененията в конституцията, са „ за “, а „ срещу “ 14,7%, а отговор " не знам " са избрали 28,5%.
По отношение на гласуването за пристъпване към конституционните промени на 19 октомври, 53,2 на 100 от интервюираните са уверени, че депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са били повлияни, когато са дали своят вот за смяна на конституцията. Това, че гласоподаваха по личната си воля, считат 24,3%, а не знаят или отхвърлят да дават отговор 22,5% от респондентите.
За това какъв би могъл да бъде пазарът за такова гласоподаване на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, интервюираните, които считат, че това е било под въздействие (53,2%) дават самите отговор на открит въпрос и споделиха, че това е резултат от обещания за освобождение от обвинявания (31,3%), закани и напън (29%), финансови изгоди (17%).В тази позиция на респондентите етническата принадлежност съвсем нямаше никакво въздействие.
Коя персона е повлияла на решението на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, от тези, които са дали отговор, че са го създали под въздействие, 44.3 на 100 считат, че основната персона за това въздействие е Зоран Заев (заедно с държавното управление и СДСМ), 15,3% са дали отговор, че това беше задграничният фактор, Съединени американски щати и Европа, Сашо Миялков 4%, Специалната прокеуратура - 1.4...
Анкетираните бяха помолени по канара от 1 до 5 да оценят работата на президента и премиера, на държавното управление, държавните институции, правосъдната система, Специалната прокуратура и кметове.
Ако се одобри, че оценките 4 и 5 са ​​положителни, че тройката е неутрална, а 1 и 2 са неприятни, тогава президентът (35,6%), министър председателят (30,6%), кметовете на общините (31,9%) и Специалната прокуратура (31.5%) имат най-вече четворки и петици.
Същевременно същите провокират и най-голямо неодобрение от работата им – 46,1 на 100 от интервюираните дават на държавното управление единица или двойка, на президента 45,4%, на премиера 44%, на държавните институции 44,9 %.
Гражданите безапелационно са недоволни от правосъдната власт – 51,3 на 100 от респондентите писаха единица или двойка на съдии и прокурори.
Това изследване на публичното мнение се организира от 21 до 27 ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР