Повече от 50 миря̀ни от района на Искърското дефиле се

...
Повече от 50 миря̀ни от района на Искърското дефиле се
Коментари Харесай

С поклонение на игнатешкия оброк над Черепишкия манастир множество миря̀ни почетоха Сретение Господне

Повече от 50 миря̀ни от региона на Искърското дефиле се събраха на 2 февруари на игнетешкия оброк над най-големия настоящ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир " Успение Богородично ", с цел да почетат Сретение Господне.
 
Според евангелския роман, на този ден - 40-я след Рождество Христово, Божията майка Дева Мария за пръв път донесла младенеца Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или показала на Бога.
 
На това сакрално място през 1926 година с иждивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Марко Глигоров е въздигнат оброчен каменен знак, направен от майстора каменоделец Мито П. Томов от Зверино. Оброчният кръст от ковано желязо е направен преди време от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица.
 
 Черепишки манастир Черепишки манастир Източник: Община Мездра
На Стефановден 2021 година досами оброка е инсталиран 5-метров железен кръст, направен от възпитаници от Професионална гимназия " Велизар Пеев " - Своге. Благодарение на Красимир Стоянов от Игнатица кръстът е осветлен, а с дарения от спомоществователи и с непринуден труд на миряни от Зверино и Игнатица пространството към оброчния знак е облагородено.
 
По мотив един от 12-те Велики християнски празници водосвет за здраве и душевно избавление на миря̀ните отслужи архимандрит Йоаникий, свещеник на Черепишкия манастир, който поръси събралото се голям брой със светена вода.
 
По традиция уредници на поклонението бяха потомците на ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010) от Игнатица, който години наред се грижеше за игнатешкия оброк над Черепишката света обител и на неговия наследник Божидар Минов (1946-2020), траял след гибелта на татко си това богоугодно дело.
 
Най-невръстните поклонници бяха пра̀правнуците на Иванчо Минов - Иван (на 2 години), Виктория (на 4 г.), Гергана (на 5 г.), Божидар и Румяна (на по 5 г.). Сред пристигналите да почетат празника бяха кметът на Игнатица Иво Костов и почетният жител на община Мездра Борис Кръстев.
 
След водосвета игнатенчени се събраха на обща софра в салона на локалното кметство, където вкусиха от овчата курбан супа, обезпечена от сем. Минови и приготвена от майстора готвач Любомир Цветков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР