Повече от 40 хиляди войници ще участват в най-голямото съвместно

...
Повече от 40 хиляди войници ще участват в най-голямото съвместно
Коментари Харесай

НАТО се готви за най-мащабното учение след Студената война

Повече от 40 хиляди бойци ще вземат участие в най-голямото взаимно обучение на НАТО от Студената война насам. Те ще упражняват по какъв начин алиансът би отблъснал евентуална съветска експанзия против някоя от държавите-членки. НАТО възнамерява огромното военно образование да се организира през идната година, оповестява Financial Times.

Учението Steadfast Defender ще стартира напролет на идната година, като се чака в него да се включат сред 500 и 700 въздушни бойни задачи, над 50 кораба и към 41 000 бойци, обявиха чиновници на НАТО.

Целта на учението е да се отработят евентуалните маневри против нахлуване от вражеска коалиция, водена от Русия, която за задачите на подготвителното обучение се назовава Occasus.

Учението е и първо от позиция на техническите благоприятни условия, който позволявят извънредно реалистични сюжети за войските.

Швеция, чиято кандидатура за участие в НАТО следва да бъде утвърдена от Турция и Унгария, също ще бъде включена. Така общият брой на участващите страни ще доближи 32.

Ученията ще се проведат в Германия, Полша и Прибалтийските страни през февруари и март и са част от нова тактика, съгласно която военният алианс ще организира по две огромни учения всяка година вместо едно. НАТО ще се образова и за противопоставяне на терористични закани отвън непосредствените си граници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през юни предходната година, че алиансът се готви да усили броя на силите си с висока степен на подготвеност от 40 хиляди на „ доста над 300 хиляди “. Това е част от историческа проверка за пренасочване на алианса към тежки военни качества за разлика от леките и мобилни сили, ситуирани на Балканите и в Афганистан.

След това изказване, водачите на НАТО се споразумяха за основаването на така наречен съюзнически сили за реагиране, който да са способни да реагират бързо на закани.

Сред най-силните апели НАТО да укрепи източния си фланг, бяха тези на Прибалтийските страни, защото по беларуската граница има струпани войски. Изданието напомня, че въпреки съществуването им да не е потвърденто, съветският президент Владимир Путин съобщи, че при започване на юли в Беларус ще бъдат преместени нуклеарни оръжия

За да забави напраедъка на всеки агресор, при положение на навлизане, НАТО разположи многонационални батальони в Прибалтийските страни. Германия също съобщи, че ще остави за непрекъснато 4000 бойци в Литва.

Ученията се преглеждат и като основна част от тактиката да се покаже на Москва, че алиансът е подготвен да се бори, споделиха представители на НАТО.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР