4 милиона души се записват в плана за изплащане на студентски заем SAVE на Байдън преди рестартирането на плащанията

...
Повече от 4 милиона души досега са се включили в
Коментари Харесай

Повече от 4 милиона души досега са се включили в новия план за изплащане на президента Джо Байдън, известен като SAVE, който обещава да намали месечните им сметки, тъй като плащанията по студентски заеми трябва да бъдат възобновени през октомври след дългогодишна пауза, свързана с пандемията.

Стартирал по-рано това лято, планът SAVE (Спестяване на ценно образование) е достъпен за повечето хора с федерални студентски заеми и може да осигури значително облекчение на кредитополучателите, които се борят да изплатят студентския си дълг.

По-голямата част от хората, които вече са се записали в SAVE, са били записани преди това в различен план за изплащане, Ревизираното плащане според печалбата (REPAYE), и автоматично прехвърлени.

Кредитополучателите, които не са били включени в REPAYE, трябва да кандидатстват за плана SAVE. Повече от 1 милион души са кандидатствали до момента, съобщи Министерството на образованието във вторник.

Кредитополучателите ще могат да кандидатстват постоянно, но се насърчават да кандидатстват възможно най-скоро, ако искат да бъдат записани до момента, в който трябва да направят плащане през октомври.

На 1 септември започнаха да се начисляват лихви по федерални студентски заеми за първи път от март 2020 г. През това време лихвите бяха на практика определени на 0% и от кредитополучателите не се изискваше да правят месечни плащания. Кредитополучателите могат да очакват да получат сметка от техния обслужващ агент най-малко 21 дни преди плащането им да стане някъде през октомври.

Байдън предложи анулиране на дълг до 20 000 долара за студентски заем за кредитополучатели с ниски и средни доходи, преди плащанията да бъдат рестартирани, но програмата беше отменена от Върховния съд в края на юни.

За разлика от еднократното предложение за анулиране, планът SAVE може да бъде от полза както за настоящите, така и за бъдещите кредитополучатели. Администрацията на Байдън за първи път заяви, че разработва нов план за изплащане през август миналата година. Очаква се SAVE да струва 475 милиарда долара за 10 години, според бюджетния модел на Penn Wharton.

Как работи планът SAVE

Подобно на други планове за изплащане, ориентирани към доходите, SAVE изчислява месечните плащания въз основа на дохода на кредитополучателя и размера на семейството, независимо колко неизплатен студентски дълг се дължи.

Един кредитополучател, който печели $32 800 или по-малко, или кредитополучател с четиричленно семейство, печелещ $67 500 или по-малко, ще види плащанията си на $0, ако е записан в SAVE, например.

От кредитополучателите се изисква да плащат част от своя дискреционен доход, който според SAVE е равен на разликата между коригирания брутен доход на кредитополучателя и 225% от нивото на бедност. Съществуващите планове, ориентирани към дохода, изчисляват дискреционния доход като разликата между дохода и 150% от нивото на бедност, което води до по-високи месечни плащания.

Завършилите по време на свикването за връчване на дипломи на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, в сряда, 17 май 2023 г. Университетът предлага бакалавърски и магистърски степени по изкуства и науки, бизнес, стоматология, образование, инженерство, право, медицина, медицински сестри, фармация , и социална работа. Фотограф: Bing Guan/Bloomberg Абсолвенти по време на свикването за връчване на дипломи на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, в сряда, 17 май 2023 г. Университетът предлага бакалавърски и магистърски степени по изкуства и науки, бизнес, стоматология, образование, инженерство, право, медицина, медицински сестри, фармация и социална работа. Фотограф: Бинг Гуан/Блумбърг Бинг Гуан/Блумбърг/Гети изображения

Също така при SAVE неплатената лихва няма да се начислява, ако кредитополучателят направи пълно месечно плащане.

Това означава, че балансът на кредитополучателя няма да се увеличи, дори ако месечното плащане не покрива месечната лихва. Например: Ако всеки месец се натрупват $50 лихва и кредитополучателят има $30 плащане, останалите $20 няма да бъдат таксувани.

Следващата година ще бъдат въведени допълнителни части от плана SAVE. Те ще намалят наполовина плащанията за кредитополучатели със заеми от бакалавърско училище и ще съкратят времето за опрощаване на дълга. След извършване на най-малко 10 години плащания, оставащото салдо на кредитополучателя може да бъде изтрито. Съществуващите планове за изплащане, ориентирани към доходите, обикновено изискват от кредитополучателя да плаща поне 20 години, преди да види каквото и да е анулиране на дълга.

Как да изберем най-добрия погасителен план

Кредитополучателят може да поиска да се запише в план, ориентиран към доходите, онлайн. След подаване на известна информация, симулатор ще покаже колко ще бъдат плащанията на кредитополучателя по всеки план.

Плановете, ориентирани към доходите, могат да бъдат добър вариант за кредитополучатели, които се борят да си позволят месечните си плащания. Но имайте предвид, че ако погасителен план намалява месечните плащания, той може също така да увеличи сумата, която се изплаща с течение на времето поради лихвите, и да удължи времето, необходимо за изплащане на заема. Може да не е най-добрият вариант за всички.

Служители на администрацията на Байдън казаха, че отнема около четири седмици, за да бъде обработено заявлението от обслужващия студентски заем кредитополучател, след като е подадено. Ако обслужващият се нуждае от повече време, за да обработи заявление до момента на падежа на октомврийското плащане на кредитополучателя, той ще бъде поставен в режим на търпение и няма да бъде задължен да извършва плащане.

Съществуващи програми за опрощаване на студентски заем

След като Върховният съд отмени отделната програма за опрощаване на студентски заеми на Байдън, администрацията започна да преследва друг път за предоставяне на известно облекчаване на студентския дълг, но не е ясно кой ще отговаря на условията или колко дълг ще бъде анулиран.

Този път изисква Министерството на образованието да предприеме официален процес на създаване на правила, който обикновено отнема месеци или дори години – и все още може да се изправи пред правни предизвикателства. Това означава, че плащанията ще се възобновят през октомври без нова програма за опрощаване на студентски заеми.

Администрацията на Байдън вече улесни много кредитополучатели да търсят опрощаване на федерални студентски заеми от няколко съществуващи програми за анулиране на дългове – като общо одобри приблизително 116 милиарда долара опрощаване на заеми за повече от 3,4 милиона души до август.

Тези програми са в полза на хора, които са били измамени от своя колеж с печалба, са с трайни увреждания или работят в публичния сектор повече от 10 години, докато са плащали студентски заем.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР