Повече от 340 000 са новорегистрираните безработни от началото на

...
Повече от 340 000 са новорегистрираните безработни от началото на
Коментари Харесай

От февруари досега: Над 340 хил. нови безработни

Повече от 340 000 са новорегистрираните безработни от началото на февруари до момента. Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За същия интервал постъпилите на работа посредством Бюрата по труда са малко над 220 000 души.

Данните от ежеседмичното проучване демонстрират, че от средата на месец август насам новорегистрираните безработни в цялата страна са доста повече от постъпилите на работа посредством Бюрата по труда.

Така да вземем за пример, за последния следен до кратковременен интервал - от 16 до 22 ноември, те са надлежно 6 хиляди и 4 хиляди души.

Най-драстични са разликите в областите Добрич, Бургас, Варна, което се изяснява с изтеклата сезонна претовареност на фрагменти в черноморските ни курорти.

Единствено в София област наклонността е противоположна и новорегистрираните безработни са по-малко от устроените на работа, а в областите Габрово и Перник са поравно.

В област Сливен регистрират спад с 6,2% % на заетите по трудово-правни връзки през третото тримесечие на 2020-а по отношение на същия интервал на предходната година. Общо заетите по трудови връзки в региона са 37 хиляди души, сочат данните на Национален статистически институт.

През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за региона се е нараснала по отношение на второто тримесечие на годината с 2,7% и е 1023 лв., заяви Сребрина Ганушева, основен специалист „ Статистически проучвания “:

„ За публичния бранш междинната месечна заплата е 1242 лв., а за частния - 931 лв.. През третото тримесечие на 2020 година междинната месечна работна заплата за област Сливен нараства с 10,7% спрямо третото тримесечие на 2019 година “.

В съпоставяне с останалите области на страната през третото тримесечие на 2020 година област Сливен е на 21-во място по индикатора „ междинна работна заплата”. Най-висока междинна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „ Професионални действия и научни проучвания “, „ Добивна промишленост” и „ Държавно ръководство “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР