Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета в неделя

...
Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета в неделя
Коментари Харесай

Португалия се бори с горски пожари в условията на суша и жега

Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета в неделя се бориха с горските пожари в Португалия, при които съгласно управляващите са били ранени 29 души , съобщи Асошиейтед прес.

Португалската държавна телевизия Ер Те Ер както и други локални медии оповестиха, че по информация от управляващите 12 пожарникари и 17 цивилни са се нуждаели от здравна помощ заради леки пострадвания. В неделя следобяд португалската Агенция за гражданска отбрана заяви, че повече от 3000 пожарникари се борят с дейните пожари.

Европейският съюз задейства програмата си за подкрепяне на въздушния флот за гасене на пожари, която разрешава на страните членки да споделят запаси, с цел да оказват помощ на Португалия. Испания, която също претърпя горски пожари в последно време, реагира бързо, като активизира два противопожарни самолета, които да изпрати на иберийската си съседка , осведоми комисарят на Европейски Съюз по рецесиите Янез Ленарчич.

Правителството на Португалия заяви, че е изпратило 60 самолета в помощ на наземните си екипи.

Португалия от дълго време страда от огромни, а от време на време и причиняващи тежки последствия горски пожари. През 2017 година неконтролируеми горски пожари лишиха живота на повече от 100 души.

Португалският министър председател Антониу Коща отсрочи проектите си за посещаване в Мозамбик тази седмица, оповестиха от кабинета му. „ С оглед на метеорологичните прогнози, които сочат доста съществено утежняване на риска от пожари в селските региони “.

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза също анулира пътуването си до Ню Йорк, където трябваше да приказва пред Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации.

През юни 96% от територията на южноевропейската страна беше класифицирана като обхваната от " рискова " или " тежка " суша.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР