Повече от 30 деца се събраха със семействата си в

...
Повече от 30 деца се събраха със семействата си в
Коментари Харесай

Украйна върна над 30 деца, отведени в Русия от окупирани от руските сили територии

Повече от 30 деца се събраха със фамилиите си в Украйна този уикенд след дълга интервенция за връщането им вкъщи от Русия или окупирания от Русия Крим, където бяха отведени от територии, окупирани от съветските сили по време на войната, съобщи " Ройтерс ".

Майки прегръщаха синове и дъщери, до момента в който прекосяваха границата от Беларус в Украйна в петък след комплицирана избавителна задача, включваща пътешестване през четири страни.

Даша Рак, 13-годишно момиче, сподели, че тя и нейната сестра близначка са се съгласили да изоставен окупирания от Русия град Херсон предходната година поради войната и да отидат на ваканционен лагер в Крим за няколко седмици. Но откакто към този момент били в Крим, съветски чиновници споделили, че децата ще останат за по-дълго.

" Казаха, че ще бъдем осиновени, че ще имаме настойници ", изясни тя. " Когато за първи път ни споделиха, че ще останем по-дълго, всички започнахме да плачем. "

Майката на Даша Наталия описа, че е пътувала от Украйна до Крим през Полша, Беларус и Москва, с цел да вземе дъщерите си. Украинският полуостров Крим е окупиран от Русия от 2014 година

" Беше извънредно мъчно, само че продължихме, не спяхме нощем, спяхме седнали ", разказа тя пътя си до лагера. " Беше сърцераздирателно да виждам изоставени деца, които плачеха зад оградата ", добави тя.
Според оценки на Киев близо 19 500 деца са били отведени в Русия или в окупирания от Русия Крим, откогато Москва нахлу през февруари предходната година, което Украйна осъжда като нелегално депортиране. Москва, която управлява елементи от източната и южната част на Украйна, отхвърля да е отвличала деца и споделя, че те са били превозени за личната им сигурност.

" Сега петата избавителна задача е към своя край. Тя беше специфична що се отнася до броя деца, които успяхме да върнем, а също и заради нейната трудност ", сподели Микола Кулеба, създател на филантропичната организация " Спаси Украйна ", която оказа помощ за организирането на избавителната задача.

 България и още 48 страни: Русия не може да отхвърли депортирането на деца, колкото и да пробва България и още 48 страни: Русия не може да отхвърли депортирането на деца, колкото и да пробва

Кулеба съобщи на брифинг в Киев в събота, че всички 31 деца, върнати вкъщи, са споделили, че никой в Русия не се опитал да откри родителите им.

 Украйна върна над 30 деца, отведени в Русия от окупирани от съветските сили територии
© Reuters

" Имаше деца, които смениха местоположението си пет пъти за пет месеца, някои деца споделят, че са живели с плъхове и хлебарки ", добави той. Децата са отведени на така наречен от съветските управляващи престой в летни лагери от окупираните елементи на Харковска и Херсонска област в Украйна, означи Кулеба.

Руското външно министерство не отговори незабавно на искане за коментар.

Заповеди за арест

Три деца - две момчета и едно момиче участваха на брифинга за медиите в Киев. От " Спаси Украйна " споделиха, че те са се прибрали вкъщи на предходна задача предишния месец, при която са върнати общо 18 деца.

Тримата обявиха, че са били разграничени от родителите си, които са били притиснати от съветските управляващи да изпратят децата си в съветски летни лагери за две седмици от окупираните елементи на Харковска и Херсонска област.

Децата споделиха, че са били принудени да останат в летните лагери за четири до шест месеца и са били премествани от едно място на друго по време на престоя си.

 Украйна върна над 30 деца, отведени в Русия от окупирани от съветските сили територии
© Reuters

" Третираха ни като животни. Бяхме затворени в обособена постройка ", сподели Виталий, дете от Херсонска област, чиято възраст не е станала ясна. Той добави, че им е казано, че родителите им към този момент не ги желаят.
Международният углавен съд издаде предишния месец на съветския президент Владимир Путин и, обвинявайки ги в похищение на деца от Украйна.
Москва не е крила стратегия, по която е отвела хиляди украински деца от окупирани региони, само че я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на спора.

Русия отхвърля обвиняванията на МНС, заявявайки, че не признава юрисдикцията на съда и назовава заповедите за оскъдни.

 Украйна върна над 30 деца, отведени в Русия от окупирани от съветските сили територии
© Reuters

Катерина Рашевска, юрист от украинска неправителствена организация, наречена Регионален център за човешки права, сподели на брифинга, че събират доказателства, че съветските чиновници съзнателно са попречили на връщането на украинските деца.

" Във всяка история има цялостен набор от интернационалните нарушавания и това не може да остане ненаказано ", акцентира тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР