Повече от 250 лекарства в аптеки във Федерална Република Германия

...
Повече от 250 лекарства в аптеки във Федерална Република Германия
Коментари Харесай

Фармацевт за липсващите лекарства: Само за един ден свещичките за висока температура могат да свършат

Повече от 250 медикаменти в аптеки във Федерална Република Германия не са налични, тъй като съществени съставки се създават в Китай и Индия, а доставките са затруднени. 

“България също има медикаменти, които са дефицитни. Може да се види в листата на уеб страницата на Агенцията по медикаментите, който обаче е повърхностен. За някои медикаменти е сериозен казуса, а за други следва. Това, което се случва в Германия и в Западна Европа, то ще пристигна и в България ", съобщи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов в предаването “Тази заран ". 

Той почерта, че пазарът не е естествен от 2020 година “Тогава имаше растеж при избрани медикаменти. След това спад от 80% поради локдауна. По тази причина се раждат дефицитите. Тази година пък имаше голям растеж на нормалните респираторни болести поради изгубения имунитет и поради падналите маски, които разрешават по елементарно заразяване ", посочи Костов. 

Той уточни и аргументите, които са свързани както със самите съставки, по този начин и с неналичието на кутии за медикаментите. 

Костов акцентира, че към този момент няма презапасяване с медикаменти.  

Той даде образец с това, че единствено за един ден свещичките за висока температура могат да свършат. 

" 40% от медикаментите се създават в Китай ", добави Костов. 

Евелина Ангелова е магистър-фармацевт в Германия и се сблъсква се с казуса с дефицита на медикаменти ежедневно. 

“От няколко месеца имаме страховит проблем. Това са съществени средства за дребни дечица температуропонижаващи средства, откашлячни среща, доста браншове са наранени и има проблем и то голям. Онкопрепаратите е вторият бранш, който е ужасно обиден. Основно онкопрепарати липсват на пазара при рак на гърдата ", сподели Ангелова. 

Тя акцентира, че и се е случвало да отпраща клиенти всеки ден. “Това тук е нечовешко ", прибавя Ангелова. 

За някои медикаменти пациенти се слагат в чакащи листи, само че Евелина споделя, че чакането може да трае с месеци. 

“Трябва да кажа, че дневно липсват към 100 лекарствени средства от всяка група. Основни лекарствени средства, които са жизненоважни също липсват. Тенденцията идната година ще бъде доста сложна година също ", сподели тя. 

Проблемът се оказва, че не е единствено в Германия.

“Имаме тука фармацевтична гилдия, в която споделям в Белгия, Швейцария и те го имат същия проблем. Абсолютно същия. И аз мисля, че ще обхване цяла Европа ", добавя Ангелова. 

При част от медикаменти, които не доближават има други възможности, само че при други не.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР