Повече от 200 задържани членове на опозицията в Никарагуа заминаха

...
Повече от 200 задържани членове на опозицията в Никарагуа заминаха
Коментари Харесай

Никарагуа освободи 222 политически затворници към САЩ

Повече от 200 арестувани членове на опозицията в Никарагуа отпътуваха за Съединени американски щати, защото бяха освободени от държавното управление на президента Даниел Ортега, оповестиха членове на техните фамилии и опозиционни дейци, съобщи Агенция Франс Прес.

" Двеста двадесет и двама политически пандизчии идват във Вашингтон, те бяха освободени ", съобщи някогашният дипломат на Никарагуа в Организацията на американските страни (ОАД) Артуро Макфийлдс във видеоклип, споделен в обществените мрежи.

Макфийлдс в този момент живее в Съединените щати. Той зашеметяващо се отхвърли от ролята си предходната година по време на сесия на непрекъснатия съвет на ОАД, защото осъди " диктатурата " на Ортега.

Хавиер Алварес, никарагуанец, живеещ в заточение в Коста Рика, съобщи пред Агенция Франс Прес, че брачната половинка и щерка му, които имат и френско поданство, са били измежду освободените.

Дипломатически източник в Манагуа удостовери пред Агенция Франс Прес освобождението, само че формален коментар от страна на държавното управление няма.

Стотици хора бяха изпратени в пандиза в Никарагуа след антиправителствените митинги през 2018 година, които бяха посрещнати с брутални репресии, довели до 355 смъртни случая и бягството на повече от 100 000 души в заточение.

През 2021 година десетки представители на опозицията бяха задържани, в това число седем претенденти за президент, преди изборите. Те бяха упрекнати в подкопаване на " националната целокупност ".

Никарагуанският публицист Серхио Рамирес, който е бил вицепрезидент на Ортега по време на първия му мандат през 1985-90 година, приветства освобождението.

" Днес е популярен ден за битката за свободата на Никарагуа ", съобщи Рамирес, който в този момент живее в Испания, в Twitter.

" Те се насочат към заточение, само че се насочат към свободата. "

Съединените щати похвалиха този ход и обявиха, че ще приветстват идващите.

" Решението на никарагуанското държавно управление е позитивно и добре пристигнало ", съобщи представител на Държавния департамент.

Огнен болшевик в младежките си години, Ортега е някогашен партизанин в Сандинисткото придвижване, което в началото завзема властта през 1979 година

Той е надвит през 1990 година, само че се завръща на власт през 2007 година и от този момент ползва все по-авторитарни практики, като анулира рестриктивните мерки за президентските мандати и поема контрола върху всички клонове на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР