Повече от 20 години ходим в Народното събрание и наблюдаваме

...
Повече от 20 години ходим в Народното събрание и наблюдаваме
Коментари Харесай

Езикът на депутатите: Твърде много АЗ и твърде малко желание да се слуша

Повече от 20 години вървим в Народното събрание и следим тази тирада. Посланията са доста значима част. За страдание 48-ият парламент не се вписва с доста положителни послания, речева експанзия, неумение да се изслушва, преекспониране на Аз-а....

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria езиковедът и учител в СУ доцент Владислав Миланов.

Това е задълбочаването в една лична догадка без да изградиш умеенето да изслушаш събеседниците си и техните хрумвания. Не се откроиха хора, които през речта да влияят, да излязат от клишетата.

В речта на политиците влизат чуждиците, да вземем за пример мониторинг, вместо наблюдаване, пък сподели Тихомир Алексиев – студент по българска лингвистика. Всичко е запаси, политики, хармонизиране, изморихме се от думи, копито политиците считат, че са доста тежки, а те стават част от един образец, добави доцент Миланов.

Думи като „ намалете ерченето, вие сте огромни “ - неуместна приложимост. „ Мафиот “ също извънредно несвоевременно, изключително във официална конюнктура.

Това е липса на почитание към българския език и към българския гласоподавател, счита доцент Миланов.

Личеше си неумението да се води разговор. Диалогът като синтктично двуединство въпрос-отговор-разбиране от дълго време е нарушен. Има изкуствено основана обстановка и не се търси метод към обединяване, добави преподавателят.

Бих желал да се заобикалят диалекти, неща, които обезсмислят речта, една спокойна и естествена тирада, да има граница сред развълнуван спор и верен спор, сподели Алексиев.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР