Повече от 20,5 милиона години живот са загубени от заради

...
Повече от 20,5 милиона години живот са загубени от заради
Коментари Харесай

Загубили сме над 20 милиона години живот заради коронавируса

Повече от 20,5 милиона години живот са изгубени от поради пандемията от ковид в 81 страни по света. Това сочи ново изследване, което разрушава заблудата, че тези, които са умряли от вируса, са щели по този начин или другояче да загинат скоро, даже в случай че не бяха хванали Covid-19, написа The Guardian. Подобна теза беше защитавана от доста хора, които считат, че обстановката с вируса е преекспонирана.

Докато смъртните случаи на Covid-19 постоянно се съпоставят с тези от елементарен грип, който всяка година убива доста възрастни или хора с нежно здраве, изследването демонстрира, че коронавирусът е взел доста по-големи жертви. В тези страни, които са мощно наранени, броят на изгубените години от Covid е сред два и девет пъти повече от сезонния грип.

Години изгубен живот е разликата сред възрастта на един човек при гибелта му и междинната дълготрайност на живота. Мъжете се оправят доста по-зле от дамите - изгубените им години живот са с 44% по-високи. Най-голям брой изгубени години живот има измежду хората на възраст сред 55 и 75 години.

Преброяването на смъртните случаи може да даде неверна визия за въздействието на Covid-19, споделят създателите на проучването, оповестено в списание Scientific Reports.

 „ Няколко политически отговора (или неналичието на такива) са стимулирани с аргумента, че Covid-19 убива хора, на които и без Covid-19 им остава малко живот ", пише Хектор Аролас от Центъра за проучвания в региона на опазването на здравето и стопанската система към университета " Помпеу Фабра " в Барселона, Испания.

„ Искахме да предоставим информация, която да отговори на сходна рецензия “, разяснява той.

Във Англия екипът му откри, че 833 874 години живот са изгубени от пандемията – средно 11,4 на човек (11,5 за мъже и 10,8 за жени). В Испания бяха изгубени 572 567 години живот, приблизително 11,24 на испанец. В Перу са изгубени 764 856 човешки живота, приблизително на човек от 20,2.

По-голяма част от годините живот, изгубени в по-богатите страни, са от възрастни хора, само че в страните с ниски и междинни приходи, най доста са умрелите на 55 или по-млада възраст.

 
Как Covid-19 засегна дамите в Европа
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР