Повече от 12 хиляди устройства за видеонаблюдение ще осигури държавата

...
Повече от 12 хиляди устройства за видеонаблюдение ще осигури държавата
Коментари Харесай

Биг брадър на изборите: Поставят камера във всяка секция

Повече от 12 хиляди устройства за видеонаблюдение ще обезпечи страната за изборите на 2 април, оповестява NOVA.

По-малко от два месеца преди вота, обаче към момента няма изясненост какви ще са устройствата, а това предизвика рецензии към министерския съвет от гражданския съвет към ЦИК.

Последните промени в Изборния кодекс задължиха вотът в страната да бъде сниман. Мотивът– гаранция за честността.
Записът ще бъде пуснат след края на изборния ден, когато ще стартира преброяването на бюлетините.
“Всяка бюлетина се изважда от изборната кутия, в която са сложени – една по една. И индивидът, който го прави – членът на секционната изборна комисия, би трябвало да огласява метода, по който е гласувано и да го демонстрира ”, изясни представителят на ЦИК Росица Матева.

За устройствата ще дава отговор Министерството на електронното ръководство. “Трябва да обхванем всички секции в страната. Да осигурим тон и картина. Ще записват от момента на броене, до края на този развой ”, сподели министърът на електронното ръководство Георги Тодоров.

“Не е обикновено месец и половина преди изборите да не е ясно какво ще се случва. Не е ясно какви ще са устройствата, с които ще се реализира видеонаблюдението – камери ли ще са, таблети ли ще са, телефони ли ще са ”, попита ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.  Във всяка секция ще има по едно устройство. Камерите, които се употребяват при изпити в учебните заведения обаче не са подобаващи, изясни министър Тодоров.

“От 12 хиляди секции близо 45% не са ситуирани в образователни заведения ”, сподели още министърът.  Ще има и аварийни устройства. Те ще се бъдат сменяни на място при пораждане на проблем в секцията. Преброяването ще се излъчва онлайн.

А поради всичките терзания от проблеми от Обществения съвет към ЦИК желаеха от президента и премиера да се направи Граждански ръб, с всички виновни институции.

Все още обаче нямат отговор от институциите. Колко ще костват устройствата за видеонаблюдение също не е ясно. За тях ще бъде направена социална поръчка. А на идващото съвещание на кабинета евентуално ще бъде решено какви устройства ще се употребяват.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР