Повече от 1100 стопани от Благоевградско, умъртвили доброволно домашните си

...
Повече от 1100 стопани от Благоевградско, умъртвили доброволно домашните си
Коментари Харесай

1150 стопани от Благоевградско, умъртвили домашните си прасета, ще получат обезщетение

Повече от 1100 стопани от Благоевградско, умъртвили непринудено домашните си свине, ще получат обезщетение. Това стана известно през днешния ден в Благоевград на съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Областният шеф на Благоевград Бисер Михайлов изясни, че правенето на описите с хората, които ще получат средства, се е забавило поради неколкократните инспекции. В описите е имало грешки, които са били отстранени, и към този момент може да се пристъпи към погашение, уточни Михайлов.

Най-голям е броят на стопаните от община Сандански, които следва да получат обезщетение. Те са умъртвили непринудено домашните си свине в периодите, посочени от регионалната епизоотична комисия.

Изплащането на средствата ще става на място, в обитаемоте места, от представители на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/, взаимно с органите на реда. Хората ще бъдат осведомени за това авансово, уточни регионалният шеф.

През миналата седмица няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/, сподели шефът на ОДБХ доктор Михаил Бащавелов, който уточни, че са изследвани 162 проби от диви прасета и 78 - от домашни. Той добави, че последователно отпадат рестриктивните мерки за прекосяване в горските територии в област Благоевград, където бяха открити случаи на АЧС.

В момента е неразрешен свободният достъп единствено в трикилометровата зона към огнищата, където са открити животните, дали позитивни проби за болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР