Повече от 100 партньори от публичния и частния сектор, чиято

...
Повече от 100 партньори от публичния и частния сектор, чиято
Коментари Харесай

Нови продукти ще се произвеждат с 10 милиона тона рециклирана пластмаса до 2025 г.


Повече от 100 сътрудници от обществения и частния бранш, чиято активност е по продължение на цялата верига на цената при пластмасите, ще подпишат декларацията на Алианса за кръгова приложимост на пластмасите, който предизвиква доброволните дейности в поддръжка на един добре работещ пазар на рециклирани пластмаси в Европейски Съюз, заяви пресслужбата на Европейската комисия.

В декларацията се показват методите, по които Алиансът ще реализира задачата до 2025 година 10 милиона тона рециклирана пластмаса годишно да се употребяват за производството на нови артикули в Европа. Целта беше избрана от Европейската комисия през 2018 година в признатата от нея Стратегия за пластмасите.

В декларацията, която подписват дребни и междинни предприятия, огромни корпорации, сдружения на бизнеса, стандартизатори, научноизследователски организации и локални и национални органи, е заложена задачата за 10 милиона тона рециклирана пластмаса и се приканва за прекосяване към нулеви пластмасови боклуци в природата и към нулево депониране на пластмаси. В нея са планувани съответни дейности за реализиране на задачата, в това число:

- възстановяване на плановите решения на пластмасовите произведения, тъй че да бъдат годни за преработване и потребление на повече рециклирани пластмаси;

- идентифициране на местата с неизползван капацитет за по-активно събиране,

- подбиране и преработване на пластмасови боклуци в целия Европейски Съюз и на тези с дефицит на инвестиции;

- създаване на стратегия за научноизследователска и развойна активност в региона на кръговата приложимост на пластмасите;

- създаване на транспарантна и надеждна система за следене на потоците пластмасови боклуци в Европейски Съюз.

Потенциалът за преработване на пластмасови боклуци в Европейски Съюз към момента е значително неизползван, изключително спрямо други материали, като хартия, стъкло или метал. От събираните годишно в Европа 27 милиона тона пластмасови боклуци по-малко от една трета доближава заводите за преработване. Поради това през 2016 година в Европа са продадени под 4 милиона тона рециклирани пластмаси, което е едвам 8 % от пазара на пластмаси в Европейски Съюз.

Като се причислява към задачата на Европейски Съюз до 2025 година в Европейски Съюз да се продават 10 милиона тона рециклирани пластмаси, Алиансът за кръгова приложимост на пластмасите се ангажира да спомогне за разширението на пазара на рециклирани пластмаси в Европейски Съюз с повече от 15 %. Европейската комисия разгласи старта на Алианса за кръгова приложимост на пластмасите на 11 декември 2018 година след първична оценка на доброволните задължения в бранша за повече рециклирани пластмаси.

Оценката сподели, че уговорките от страна на доставчиците на рециклирани пластмаси са задоволителни за постигане и даже за преизпълнение на задачата на Европейски Съюз от 10 милиона тона рециклирани пластмаси в Европа до 2025 година Ангажиментите от страна на потребителите (производители на пластмасови произведения и производители на други изделия) обаче не бяха задоволителни, заради което за затваряне на пропастта сред търсенето и предлагането беше належащо да се подхващат дейности.

Алиансът за кръгова приложимост на пластмасите организира първата си среща на 5 февруари 2019 година в границите на Европейските дни на индустрията. По време на нея участниците се договориха да работят дружно по продължение на цялата верига на цената за достигането на задачата до 2025 година в производството на артикули да се влагат 10 милиона тона рециклирани пластмаси.

Като предпочитани бяха определени пет тематики:

1. събиране и подбиране на пластмасовите отпадъци;

2. планови решения, позволяващи рециклиране;

3. наличие на рециклирана пластмаса в продуктите;

4. НИРД и вложения, в това число химическо рециклиране;

5. мониторинг на рециклираните пластмаси в Европейски Съюз.

Веднага бяха образувани и работни групи, които да търсят съответни решения. През пролетта на 2019 година те изготвиха и декларацията, която се подписва през днешния ден.

На уеб страницата на Комисията декларацията на Алианса ще продължи да бъде налична и отворена за сключване от нови заинтригувани страни, по-специално обществени органи от цяла Европа.

Сдруженията на бизнеса и компаниите също се приканват да показват доброволни задължения за потребление или произвеждане на повече рециклирана пластмаса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР