Повече от 100 делфина загинаха в Амазонка, когато водата достигна 102 градуса по Фаренхайт

...
Повече от сто делфина бяха открити мъртви в бразилската Амазонка
Коментари Харесай

Повече от сто делфина бяха открити мъртви в бразилската Амазонка на фона на историческа суша и рекордно високи температури на водата, които на места надхвърлиха 102 градуса по Фаренхайт.

Всички мъртви делфини са открити в езерото Тефе през последните седем дни, според института Мамирауа, изследователски център, финансиран от бразилското министерство на науката.

Институтът каза, че толкова голям брой смъртни случаи е необичаен и предположи, че рекордно високите температури на езерото и историческата суша в Амазонка може да са причината.

Новината вероятно ще засили опасенията на учените по климата относно ефектите, които човешката дейност и екстремните суши имат върху региона.

„Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти то със сигурност е свързано с периода на засушаване и високите температури в езерото Тефе, в които някои точки надвишават 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт)“, институтът каза в коментари, предадени от CNN Brasil, филиал на CNN.

Река Амазонка, най-големият воден път в света, в момента е в сух сезон и няколко екземпляра от речната фауна също страдат от рекордно високи температури.

Тежка суша заплашва река Амазонка. Тежка суша заплашва река Амазонка. Едмар Барос/AP

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини, като ги прехвърлят от лагуни и езера в покрайнините до основното тяло на реката, където водата е по-хладна, съобщи CNN Brasil, но операцията не е лесна поради отдалечеността на района.

„Прехвърлянето на речни делфини в други реки не е толкова безопасно, защото е важно да се провери дали има токсини или вируси [преди да се пуснат животните в дивата природа]“, каза Андре Коелю, изследовател в института Мамирауа, пред CNN Brasil.

Сушата в Амазонка се отразява и на икономиката.

Нива на водата под средното са докладвани в 59 общини в щата Амазонас, което възпрепятства както транспорта, така и риболовните дейности по реката.

Властите очакват още по-остри суши през следващите няколко седмици, което може да доведе до нови смъртни случаи на делфини, съобщи CNN Brasil.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР