Повече от 1 млн. долара на минута бюджетни субсидии по

...
Повече от 1 млн. долара на минута бюджетни субсидии по
Коментари Харесай

1 млн. долара в минута: Земеделските субсидии разрушават света

Повече от 1 млн. $ на минута бюджетни дотации по света се дават на селското стопанство, огромна част от които са причина за климатичната рецесия и унищожаването на дивата природа, демонстрира нов отчет, представен от " Гардиън ".

Само 1% от 700 милиарда $ годишно, дадени на земеделските производители, се употребява в интерес на околната среда. Голяма част от общата сума поддържа производството на добитък, който отделя доста парникови излъчвания, унищожаването на горите и замърсяването от несъразмерната приложимост на торове.

Сигурността на човечеството е изложена на риск без реформиране на тези дотации, огромно понижаване на потреблението на месо в богатите страни и други нездравословни използва на земята. Но пренасочването на дотациите за запазване на въглерод в почвата, произвеждането на по-здравословна храна, намаляването на отпадъците и развъждането на дървета е голяма опция, се акцентира в разбора.

Докладът отхвърля концепцията, че дотациите са нужни за обезпечаването на евтина храна. Той е открил, че цената на вредите, породени понастоящем от селското стопанство, е по-голяма от цената на създаваната храна. Новите оценки в отчета откриват, че производството на здравословна и устойчива храна в действителност би понижило цените на храните, до момента в който положението на обработваемата земя се усъвършенства.

" Налице е извънредно малко директно ориентиране на дотациите за позитивни резултати за околната среда, което е безумно ", съобщи Джереми Опенхайм, който е шеф на Коалицията за потребление на храните и земята, която събира проучвателен групи в региона на храните, земеделието и екологията, и която е създател на новия отчет. " Трябва да пренасочим тези дотации в категорично позитивни ограничения ", добави Опенхайм.

По думите му действителната обща сума евентуално е 1 трлн. $ годишно, защото някои дотации е мъчно да се дефинират количествено тъкмо: " Този 1 трлн. $ обществено финансиране е разполагаем и е голямо, голям лост за стимулиране на селскостопанските производители по целия свят да работят по друг метод. "

Поредица от огромни неотдавнашни отчети заключиха, че международната хранителна система е нарушена. Това води планетата към климатична злополука, като в същото време оставя милиарди хора недохранени или с наднормено тегло, заключиха 130 национални научни и медицински академии, подписани през ноември. Друг отчет откри, че избягването на месо и млечни артикули е единственият максимален метод за понижаване на въздействието върху околната среда върху планетата, като добитъкът употребява 83 % от земеделските земи, с цел да създава единствено 18% от калориите.

" Планетарната здравословна диета ", оповестена от учените през януари, изисква 80 % понижаване на аленото месо, употребявано от европейците и северноамериканците. Приемането на тази диета през идващите десетилетия би означавало, че 60% от днешните пасища могат да се употребяват за диви животни или други цели, повърхност, сходна на размера на Бразилия (8,5 млн. кв. км).

Ала Опенхайм акцентира: " Не можахме да намерим образци за държавни управления, които употребяват своите фискални принадлежности, с цел да поддържат директно увеличението на предлагането на по-здравословна и по-питателна храна. "

Като цяло в отчета се акцентира, че нездравословният метод, по който понастоящем светът създава храна и употребява земята, предизвиква скрити разноски в размер на 12 трлн. $ годишно за околната среда, човешкото здраве и развиване.

" Продължаването на актуалните трендове значи напредване към сюжет, при който климатичните промени от ден на ден заплашват човешкия живот, биоразнообразието и естествените запаси са изчерпани, хората от ден на ден страдат от животозастрашаващи болести, провокирани от диетата, продоволствената сигурност ще бъде компрометирана, а намаляването на бедността е съществено накърнено ", се предизвестява в отчета и се добавя: " Подобен път би заплашил в границите на няколко десетилетия нашата групова сигурност. "

Изтъква се обаче, че трансформирането на системите за потребление на храни и земя през идващото десетилетие е забележителна опция, която може да донесе социална възвръщаемост над 15 пъти нужните капиталови разноски, които се правят оценка на по-малко от 0,5 % от световния Брутният вътрешен продукт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР