Повече от 1/5 от регистрираните в моментa допинг нарушения в

...
Повече от 1/5 от регистрираните в моментa допинг нарушения в
Коментари Харесай

Русия, Индия и Кения са отговорни за половината допинг в атлетиката

Повече от 1/5 от записаните в моментa допинг нарушавания в леката атлетика са на състезатели и публични лица от Русия. Общо три страни (заедно с Индия и Кения) пък са виновни за съвсем половината открити случаи на машинация в Царицата на спортовете.

Това сочат данните от оповестения на 31 декември световен лист на спортистите и обслужващия личен състав (треньори, медицински лица и др.), които изтърпяват срочни или доживотни наказания. Той се изготвя от звеното за интегритет (AIU) към международната федерация (WA) и към края на 2022 година включва 473 имена.

От тях 102-ма са руснаци, голяма част от които бяха дисквалифицирани още при огромния скандал от ноември 2015 година, когато беше лишен и лицензът на съветската антидопингова организация (РУСАДА). Има обаче и значително случаи на уличени със неразрешени субстанции съветски състезатели през последните три години, макар че от предишния февруари страната има цялостна възбрана за присъединяване в интернационалните прояви под егидата на WA поради нашествието в Украйна.

На второ и трето място по брой осъдени спортисти са Индия с 67 и Кения с 58. Общият брой от 227 глобени спортисти от трите страни съставлява 48% от всички настоящи санкции в леката атлетика.

От 2016 година Кения, която е фамозна със своите бегачи на междинни и дълги дистанции, е сложена в така наречен Категория А за наблюдаване от AIU и международната антидопингова организация (WADA). Под специфичен контрол са още Беларус, Етиопия, Мароко и Украйна.

Всички те също имат двуцифрен брой свои представители, изтърпяващи допинг санкции. Мароко е четвъртата най-санкционирана страна с 27 уличени в машинация, Украйна (15 случая) е на осмо място, Беларус (12) дели 11-а позиция, а Етиопия (10) е 14-а.

Останалите страни в срамния Топ 15 са: Турция (23), Италия (20), Китай (20), Южна Африка (14), Съединени американски щати (13), Бразилия (12), Казахстан (11), Нигерия (9) и Франция (9).

 

КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ

Нашата страна също има място в световния лист на AIU - с трима български спортисти, лишени от спортни права. Двама от тях са осъдени доживот - Андриан Андреев (хвърляне на чук) и Тезджан Наимова (100, 200 м), които надлежно през 2008 и 2013 година дадоха позитивни проби за повторно в кариерите си.

Третата е хърделистката Росалия Рангелова (100 м с преп.), която изтърпява 3-годишна глоба поради отвод да бъде тествана. 21-годишната състезателка от Костинброд ще може да се върне на пистата на 24 октомври 2024 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР