Повече от 1,2 милиона души са избягали от Украйна от

...
Повече от 1,2 милиона души са избягали от Украйна от
Коментари Харесай

Повече от 1,2 милиона души избягаха от войната в Украйна

Повече от 1,2 милиона души са избягали от Украйна от началото на съветската инвазия, съгласно последните данни на Организация на обединените нации към днешна дата

Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) изброи тъкмо 1 209 976 бежанци на своя специфичен уебсайт в 11:00 ч. по Гринуич. Това са с над 171 000 повече, в сравнение с при предходното броене през вчерашния ден, съобщи Франс прес.

Властите и Организация на обединените нации чакат потокът да се ускори, защото съветската войска наподобява концентрира напъните си върху огромните украински градове.

Организация на обединените нации приветства през днешния ден "информациите, че и двете страни са се споразумели да улеснят безвредното прекосяване на цивилни отвън зоните на бойни дейности ".

Според Организация на обединените нации четири милиона души може да желаят да изоставен страната, с цел да избягат от войната.

Украйна е обитаема с повече от 37 милиона души в териториите, следени от Киев, което затова не включва анексирания от Русия Крим или регионите под сепаратистки надзор.

ВКБООН също по този начин се пробва да избегне двойното отчитане на бежанците, които пресичат границата на една страна, преди да продължат пътуването си другаде в Европа или даже по-далеч.

Полша

Полша, която се ангажира с идеята на Украйна, е приела най-големия брой бежанци, идващи от началото на съветската инвазия. Общо в Полша има 649 903 бежанци съгласно преброяването на ВКБООН, или със 101 921 повече от през вчерашния ден и 54,2 % от общо записаните.

Преди тази рецесия в Полша към този момент живееха към 1,5 милиона украинци, които дойдоха в по-голямата си част да работят в тази страна членка на Европейския съюз.

Полските гранични чиновници оповестиха, че близо 99 200 бежанци са влезнали в страната единствено през вчерашния ден, съобщи Ройтерс. Днес до 6:00 ч. по Грунуич границата са прекосили още 25 200 души.

Унгария

Унгария е приела 144 738 бежанци или 12 % от общия им брой и съвсем 12 000 повече от предния ден, съгласно ВКБООН.

Страната има пет гранични пункта с Украйна и няколко гранични града, като Захони, и трансформира публичните здания в центрове за помощ, където маджарски жители идват, с цел да предложат храна или помощ.

Молдова

Броят на бежанците в Молдова набъбна до 103 254 или 9,2 % от общия брой.

Представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците, който е на място в Молдова, акцентира през днешния ден по време на конференция, че някои от бежанците не престават пътуването си до Румъния или Унгария, постоянно с цел да се съберат със фамилиите си.

Словакия

Около 90 329 души, избягали от Украйна, откриха леговище в Словакия, което е 7,5 % от общия брой, съгласно ВКБООН.

За последните 24 часа словашката граница е била премината от още 11 279 бежанци, почти що се касае за предходното денонощие, заяви полицията, цитарана от Ройтерс.

Румъния

В Румъния ВКБООН записва 57 194 бежанци или към 4,7 % от общия брой.

Създадени са два лагера, единият в Сигету Марматией, а другият в Сирет.

Другаде

ВКБООН посочи също, че 110 876 души (9,2 % от общия брой) са траяли пътуването си след прекосяването на украинската граница към други европейски страни.

Русия

Около 53 300 души са намерили също леговище в Русия, което е 4,4 % от общия брой.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР