Повече общини получават финансиране. Инвестиционните предложения в Северозапада ще се

...
Повече общини получават финансиране. Инвестиционните предложения в Северозапада ще се
Коментари Харесай

До 9-и юли продължава приемът по подмярка 7.2 за улична инфраструктура


Повече общини получават финансиране. Инвестиционните оферти в Северозапада ще се преглеждат с приоритет

До 9-и юли 2018 година ще продължи приемът на планове по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за вложения в улична инфраструктура. Проектни оферти се одобряват по процедура „ Строителство, реорганизация и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и уреди и принадлежностите към тях “ от общинската подмярка 7.2. Входирането им е напълно по електронен път посредством системата ИСУН 2020 на интернет адрес: http://eumis2020.government.bg., оповестяват от Дирекция „ Развитие на селските региони “ в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Таванът на план е 600 хиляди евро
Бюджетът на процедурата възлиза на 50 млн евро., което е половината от плануваните средства за тазгодишния банкет по подмярката. Максималните възможни разноски по един план се понижават на 600 хиляди евро от 1 млн. евро, с цел да се даде опция на повече общини да получат финансиране. Бенефициентите, които към този момент са получили подкрепяне за улична инфраструктура, няма да бъдат възможни за финансиране още веднъж, предизвестяват специалистите. Подадените оферти ще бъдат подложени на прелиминарен ранкинг, ако размерът на декларираната финансова помощ по всички подадени по процедурата планови оферти надвишава разполагаемия бюджет от 50 млн евро..

В тазгодишния банкет е понижен оптималният сбор точки, който може да получи един план – от 76 на 50. В изискванията за кандидатстване по подмярката обаче е написано, че ще се подкрепят планове, които са получили най-малък брой от 20 точки по критериите за асортимент.

 
Предимство имат общините с висока безработица
Проектите още веднъж ще се правят оценка съгласно популацията и безработицата в района, само че в самите условия има смяна. Най-много точки ще получат предложенията, ориентирани към територията на община със средногодишно ниво на записаната безработица над 30.01% - 9 точки. Първата стъпка в този аршин е до 15% безработица – за планове в общини с това равнище на хора без работа  ще се дават 5 точки.

При критерия, обвързван с население, стъпката при сегашния банкет ще е през 600 души. Най-много – 20 точки, ще получават вложения, които ще са от изгода на общо население над 3001 души. При изискване, че планът обгръща територия с население под 600 души, се дават минимум точки - 10.
Директната съгласуваност остава приоритет
И през този банкет приоритет имат капиталови оферти, ориентирани към Северозападна България. 3 точки ще получават планове за областите Видин, Враца и Монтана и 2 точки за областите Плевен и Ловеч. Директната съгласуваност остава приоритет, затова е и аршин за оценка. По него се дават 18 точки, а задачата му е посредством вложенията по даден план да се обезпечи директна транспортна съгласуваност на обитаемо място/населени места на територията на община от селски регион с по-висок клас път. Изисква се най-малко една улица във всяко едно от обитаемоте места, в които ще се извършва инвестицията, да обезпечава съгласуваност на съответното обитаемо място с по-висок клас път.

От Дирекция „ Развитие на селските региони “ в МЗХГ обръщат внимание, че няма да бъдат подпомагани планове, които не дават отговор на хоризонталните политики. Изисква се претендентите да показват информация за сходството на плановото предложение с хоризонталните правила, измежду които са поощряване на общественото приобщаване, понижаване на бедността и икономическо развиване на селските региони, тъждество сред половете, недискриминация и стабилно развиване.

Въпроси по отношение на изискванията за кандидатстване могат да се подават на електронен адрес: [email protected] до 3 седмици преди крайния период за входиране на планови оферти.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР