Повече митове отколкото съдържими хранителни вещества са свързани с яйцата.

...
Повече митове отколкото съдържими хранителни вещества са свързани с яйцата.
Коментари Харесай

Яйцата - повишават ли нивото на холестерола?

Повече легенди в сравнение с съдържими хранителни субстанции са свързани с яйцата. Трябва ли да им се има вяра разяснява китайският вестник Sohu, представен от Агенция Фокус.

На първо място e разногласието кое е по-здравословно - белтъкът или жълтъкът. По-добре е да се яде цялото яйце, тъй като яйченият белтък е значим източник на протеини, а жълтъкът е значим източник на други хранителни субстанции.

И по този начин, кои стандарти в действителност са небивалица?

Първа илюзия: Прекомерната консумация на яйца покачва равнищата на холестерола

Това не е правилно, тъй като яйченият жълтък съдържа лецитин, който е натурален емулгатор. Това вещество разтваря частиците холестерол и мазнини и предотвратява тяхното отсрочване по стените на кръвоносните съдове. Това води до понижаване на равнищата на холестерола в кръвта. В допълнение, холинът се освобождава с усвояването на лецитина. А той от своя страна взе участие в синтеза на ацетилхолин, значим невротрансмитер, който усъвършенства паметта и работата на мозъка.

Втора илюзия: Родилките би трябвало да ядат доста яйца

По време на раждането се изразходва доста физическа сила и се нарушават храносмилането и детоксикационните функционалности на черния дроб. В резултат на това яденето на огромни количества храна ще усили товара върху черния дроб и бъбреците и това може да докара до неподходящи резултати. Прекомерната консумация на яйчен белтък в този случай ще докара до образуването на огромни количества амоняк, хидроксил, фенол и други химикали в чревния тракт, което се отразява отрицателно на здравето. Това може да бъде съпроводено от отичане на корема, замаяност, уязвимост и други признаци, свързани с по този начин наречената протеинова токсичност. Когато се пресмята нуждата от банкет на протеин, човек би трябвало да изхожда от положението на храносмилателната система. Родилките би трябвало да ядат не повече от три яйца дневно.

Трета илюзия: Суровите яйца са по-хранителни

Всъщност яденето на сурови яйца освен способства за развиването на бактериални инфекции, само че и не насища организма с скъпи хранителни субстанции. Суровите яйца съдържат протеинът авидин, който пречи на абсорбцията на биотин в червата и това може да докара до липса на вкус, уязвимост, мускулна болежка и други признаци, съпътстващи недостига на биотин. В допълнение, суровите яйца съдържат антитрипсин, което въздейства отрицателно на храносмилателната функционалност на организма. Също по този начин, не забравяйте за риска от ястие на яйце, което може да съдържа пилешки ембрион.

Затова по какъв начин би трябвало да готвим яйцата, с цел да запазим оптимално потребните им свойства? Отговорът е елементарен: по-добре е да ги сварим, защото сварените яйца имат доста скъпи и питателни съставни елементи, а също по този начин елементарно се усвояват и асимилират от организма.

Първо поставете яйцата в тенджера със студена вода и я загрейте до шупване. След като заври в продължение на три минути, изключете котлона и оставете яйцата във водата за пет минути. Така яйченият белтък ще бъде гальовен, а жълтъкът ще доближи мечтаната степен на неотстъпчивост, при която той се всмуква най-лесно. Варенето на яйца повече от 10 минути не се предлага, защото това освен ще повлияе на усета на този артикул, само че ще докара до унищожаването на огромен брой витамини. Що се отнася до пържените яйца, те имат по-малко хранителни субстанции и се всмукват по-малко от организма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР