Повдигнаха обвинение на началника на Агенция Митници“ Петя Банкова за

...
Повдигнаха обвинение на началника на Агенция Митници“ Петя Банкова за
Коментари Харесай

Извънредно: Повдигнаха обвинение на Петя Банкова за участие в ОПГ

Повдигнаха обвиняване на началника на Агенция „ Митници “ Петя Банкова за присъединяване в Организирана незаконна група. Това заяви нейния юрист Аделина Натина, която напусна постройката на Пето РПУ.

Обвинениято е за присъединяване в ОПГ дружно с още 3 лица.

Адвокатът посочи, че Банкова не познава участниците в тази група.

Банкова евентуално ще бъде арестувана за 72 часа, като следва мярката ѝ да бъде гледана в Съда, добави юристът.

Според Натина повдигнатото обвиняване е цялостно с фактологични неточности.

Служители на КПКОНПИ са споделили в неофициални диалози с Натина, че през днешния ден е бил осъществен обиск в дома на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който подаде оставка от поста, напомня SafeNews.

По-рано беше обявено, че управляващите претърсват адреси в Столицата. Сред тях са парцели в квартал „ Бояна “, прочут хотел в столичният квартал „ Лозенец “, както и други адреси покрай него.

Шефката на Агетция „ Митници “ Петя Банкова бе арестувана след акция на ДАНС в София, напомня SafeNews.

Банкова прекара 24 часа в ареста.

Арестуван бе и заместникът й Людмил Маринов.

На мястото на Лъчезар Кръстев за зам.-директор на организация „ Митници “ е назначен Георги Александров. След като преди към месец ръководството на организацията пое Петя Банкова, последваха кадрови промени и по места.

За шеф на Териториална дирекция „ Митница Пловдив “ бе назначен Мирослав Беляшки, който наследява на поста Евелина Харизанова. Новият началник има дълготраен административен опит отвън организацията и ще работи с нов екип от заместници с дълъг опит в системата на митниците.

Сменени са и началниците митническите пунктове „ Калотина “, „ Капитан Андреево “ и „ Лесово “, както и ръководителите на смени на трите пункта.

Твърди се, че акцията е удар против Бойко Рашков и финансовия министър в оставка Асен Василев, напомня още SafeNews.

По непотвърдена информация е задържан и племенникът на някогашния вътрешен министър. Той обаче отхвърли тази информация, заявявайки, че няма племенник, само че има племеннички.

570 камиона с цигари са разсекли страната необезпокоявано по времето на тандема Асен Василев и Павел Тонев като началник на Агенция „ Митници ”

Той е върнат на поста през юни 2023-а персонално от финансовия министър.

Останалите 30 тира са минали пренос през България за Европейски Съюз по времето на към този момент задържаната Петя Банкова. Тя смени Тонев на 20 февруари 2024-а. Той пък стана персонален консултант на Асен Василев.

От дома на задържаната шефка на Агенция „ Митници ” Петя Банкова в столичния квартал „ Сухата река “ е конфискуван контракт за заем на брачна половинка ѝ на стойност 12 хиляди лв.. Претърсено е и жилището на нейния заместител Людмил Маринов. Преди да поеме поста през март той е бил чиновник на ДАНС.

Както SafeNews първи писа, ДАНС свързва Петя Банкова с контрабандист №1 на цигари Николай Николов – Паскал

Освен в София, интервенцията на ДАНС е в ход и в Хасково. Именно от там е и нарушителят.

Петя Банкова до неотдавна бе относително незнайно лице отвън системата. Тя бе заместник-изпълнителен шеф на организацията. В края на февруари обаче финансовият министър Асен Василев изненадващо разгласи обединение на Национална агенция за приходите и митниците.

Банкова е и някогашен началник на Национална агенция за приходите в Добрич, освободена през 2009 година с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният шеф на приходната организация Румен Спецов, с който са родственици.

Със заповед на Банкова преди две седмици отпред на пловдивската митница беше назначен Мирослав Беляшки.

 

Източник – БНР

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР