Повдигането на обвинение става тогава, когато има достатъчно доказателства. Задържането

...
Повдигането на обвинение става тогава, когато има достатъчно доказателства. Задържането
Коментари Харесай

Прояснява се причината за безпрецедентния арест на министъра и вероятното обвинение за Нено Димов

Повдигането на обвиняване става тогава, когато има задоволително доказателства. Задържането на министър демонстрира, че се проверява линията на деяние и безучастие по рецесията в Перник. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия проверяващият публицист Иво Никодимов.

Припомняме, че през вчерашния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов беше арестуван за 24 часа, след акция на прокуратурата в Министерство на околната среда и водите. Причината за следствието е водната рецесия в Перник и незаконния отпадък от Италия.

"По закона за водите има особености – ежедневни доклади, от които излиза наяве, че към юни 2019 година е следвало да се спре водата към Перник ", сподели още той.

"Предстои да забележим дали Димов ще бъде притеглен като обвинен. Ако това стане, той няма да бъде арестуван за по-дълъг период, а по скоро ще бъде пуснат с мярка "подписка " или под гаранция. Факт е, че Нено Димов е първият арестуван настоящ министър след 10 ноември 1989 година ", разкри Никодимов.

"Вчера бяха разпитани и освободени някогашният началник на ВиК-Перник Иван Витанов и някогашният регионален шеф Ирена Соколова. Бившата кметица на Перник Вяра Церовска също е била разпитана, без да е арестувана ", разяснява проверяващият публицист.

"Засега не се открити нарушавания при ремонта на стената на язовира. Не там се чакат бездействията. Ще станем очевидци на данни за осъществени закононарушения – междинното количество на загуби на вода в страната е 55 %, за Перник е 85 %. Това, че не са подхванати ограничения за ремонт също може да се счита за безучастие, което е довело до безводието в Перник ", сподели още той.

"Проблемът в Перник може да се мултиплицира. ВиК не е имал интерес да спре водоподаването към индустрията през юни, тъй като там се заплаща. Това са сигурните доходи. Събираемостта при клиентите е много по-ниска.

Не можеш да спреш водата на блок, единствено тъй като един клиент не си заплаща, само че в индустрията не е по този начин – може да се спре кранчето на цялостен цех ", разкри Иво Никодимов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР