Потресаващи данни за фемицид отново стреснаха всички, които от години

...
Потресаващи данни за фемицид отново стреснаха всички, които от години
Коментари Харесай

Сериен убиец, примамвал жертвите си във Фейсбук

Потресаващи данни за фемицид още веднъж стреснаха всички, които от години се борим за елиминиране на домашното принуждение и насилието, учредено на пола. Писали сме нееднократно, че терминът фемицид се употребява за наименуване на убийства на дами, осъществени единствено поради обстоятелството, че са дами. Надявахме се, че няма да има мотиви да го припомняме, само че това се оказа просто фантазия.

Последните брутални случаи, за които светът научи, са свързани с още един наболял въпрос - доверието към хора, които срещаме онлайн и клопките, свързани с подправени разгласи за работа, които от време на време са част от канали за трафик на хора. В случая не става дума за проведена незаконна група обаче, а за дфействията на един единствен мъж, който е лишил живота на най-малко 7 дами, откакто е спечелил доверието им като медиатор за намиране на работа. 

Щатските и федералните управляващи в Мексико оповестиха, че е арестуван хипотетичен сериен палач, упрекнат, че е примамвал млади дами с подправени оферти за работа, оповестени във Facebook. Властите са безапелационни, че разполагат с фрагменти от камери за наблюдаване от два щата, които демонстрират по какъв начин мъжът се среща с жертвите на публично място и в единия от случаите откарва жертвата от мястото с мотопед.

Заподозреният " е сериен палач на дами и има най-малко 7 случая на убийства на дами, в които този човек може да е забъркан ", сподели помощник-секретарят по публичната сигурност Рикардо Мехиа, представен от Българска телеграфна агенция. Мехиа уточни, че най-скорошният случай е убийството на 31-годишна жена в щата Веракрус, откакто предишния месец тя отишла на изявление за работа.

Виридиана Морено излязла от вкъщи си в дребния град Кардел, щата Веракрус и отишла в хотел " Биенвенидо "  за изявление за работа, за което научила от някого във Facebook, сподели Мехиа. След това Морено изчезва. Името й беше обществено оповестено от нейни близки, които проведоха митинги след изгубването й. Неузнаваемото й тяло беше намерено няколко ни по-късно и тя беше разпозната посредством персоналната си карта и ДНК тест.

Щатските прокурори във Веракрус споделиха, че Морено е била привлечена от известие във Facebook от акаунт, регистриран на името на " Мери Медисън ", в което се оферират 90 $ седмично за работа на рецепция. Служебните отговорности щели да включват приемане на телефонни позвънявания и споразумяване на срещи, съгласно копие от известието, публикувано от държавното обвиняване.

Прокурорите в централния щат Морелос споделиха през вчерашния ден, че през април същият обвинен е умъртвил 22-годишна студентка, която търсела работа. Местни деятели сигнализираха, че студентката е била привлечена да отиде на среща със обвинения в кафене в края на март посредством публикация във Facebook за работа.

След това мъжът отвел момичето в бръснарница, където явно е осъществено убийството й. Три дни по-късно, съгласно прокуратурата, е било намерено тялото й.

" Жертвата е била бита, изнасилена и удушена ", се споделя в формалната информация.

Протести имаше и след нейното изгубване. Смразяващ аспект от случаите е, че и двете дами изчезват, откакто се виждат със обвинения на оживено обществено и са тръгнали с него непринудено, явно повярвали в предлагането за работа.

Не е ясно дали телата на жертвите са били разчленени, само че прокурорите и в двата щата загатнаха, че са разкрили останките им " на няколко места "  или в найлонови торби. 

Прокурорите в щата Морелос споделиха, че мъжът е имал голям брой подправени имена и през 2012 година е бил търсен по обвинявания в обезчестяване. В последна сметка той е арестуван със своя спътница в северния щат Керетаро. Има вероятност да е забъркан и в случаи в щатите Керетаро и Пуебла. 

Активисти разгласиха доказателства, че обвинен, употребяващ същата тактичност, може да работи от десетилетие.

Става дума за дръзка безотговорност, сподели Мария де ла Лус Естрада от активистката група Национална обсерватория за наблюдаване на убийствата на дами. Жени, които обезверено си търсят работа в дребни провинциални мексикански градчета, са податливи на подправени оферти за наемане, отбелязва AP. Наркокартелите в страната също оферират работа с разгласи в обществените медии.

Вчера управляващите оповестиха, че са избавили две девойки – на 13 и 14 години, които били подмамени отвън домовете си с оферти за работа в западния щат Халиско. Те са били открити с хипотетичния грабител на автогара в столицата Мексико.

 
" End Femicide " - една акция, която се бори против убийствата на дами
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР