Потреблението на основни автомобилни горива у нас не се влияе

...
Потреблението на основни автомобилни горива у нас не се влияе
Коментари Харесай

Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Потреблението на съществени автомобилни горива у нас не се въздейства доста от цените - дори при висока стойност на литър няма отлив на колонките. Това е изводът от разбор на Института за пазарна стопанска система на база данните на Национален статистически институт за продажбите през последните 4 години.

От ИПИ показват, че дори COVID-19 и обвързваните с него ограничавания имат доста по-слабо от предстоящото влияние върху търсенето: " Спад в първите месеци на 2020 година несъмнено е налице, само че би могъл да бъде надалеч по-значителен на фона на най-малко " на хартия " прецизния режим за пътувания, натрапен по време на първата вълна на ковид ".
 Снимка 603241
Източник:

Така пониженото търсене смъква с 30-35 стотинки цените на бензина и дизела, а по-късно отварянето на стопанската система и несигурността на доставките през 2022 година ги тласват нагоре. " На този декор обаче потреблението на горива остава на практика непроменено, и даже леко нараства през 2022 освен по отношение на 2021 година, само че и спрямо предкризисната 2019 година ", означават от ИПИ.
 От съветските горива, вносът в Европа единствено на полутечен газ бележи растеж през 2022 година
Вносът в Европа на единствено един тип съветско гориво бележи растеж през 2022 година

Очакванията са за относително огромни размери на вноса и през тази година

Спад има само при потреблението на газ, само че, както показват създателите на разбора, множеството коли с газови уредби могат да вървят и на бензин, изключително при дребна разлика в цената. " С огромна доза сигурност можем да твърдим, че най-малко в границите на 2022 година не сме достигнали до предел в ценовите нива, оттатък които да виждаме отчетлива смяна на потребителското държание ", показват от ИПИ.

Нация на дизел

Очевидно е водещото място на дизела в българското ползване, като през множеството месеци то надвишава два пъти общия размер продадени бензин и газ, се показва в разбора на данните.

Месечно у нас се зареждат сред 170 и 220 млн. литра дизелово гориво, до момента в който LPG и бензин са по равно - по 50-60 млн. литра.
 Задава се дефицит на дизел и това може да засегне целия свят
Задава се дефицит на едно от най-важните горива и това може да засегне целия свят

Почти всеки район на Земята ще бъде изправен пред заплахата от липса

От ИПИ означават, че данните на Национален статистически институт не разрешават да се оцени делът на бизнеса в потреблението на горива, както и други стопански и демографски специфики. Даже и да приемем, че камионите и рейсовете на дизел имат огромна роля, не можем да отречем големия дял на транспортните средства, които се движат на нафта - в това число на фона на опасенията за нейната досегаемост, а и на устрема на Европейски Съюз да се откаже от МПС с подобен вид мотори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР