Потреблението е с най-голям спад заради коронакризата в България. Това

...
Потреблението е с най-голям спад заради коронакризата в България. Това
Коментари Харесай

Исторически спад в потреблението през март

Потреблението е с максимален спад поради коронакризата в България. Това излиза наяве откакто Национален статистически институт разгласява първите публични данни за финансовото измерение на рецесията върху конюнктурата на страната ни. По предварителни данни на формалната статистика, потреблението се намалява с 14,6% на годишна база след растеж от 5,5% през предходния месец и бележи най-големия спад в историята на статистиката.

Понижението в активността на търговците на дребно се дължи основно на огнището на ковид и наложените ограничения, с цел да се предотврати разпространяването му. На месечна база продажбите на дребно спаднаха с 18,1%, откакто се усилиха с 0,9% през предходния месец. 

Растеж има при храните, както и при фармацевтика и медицински артикули и при продажбите по интернет. Най-голямо намаляване има при покупките на облекла и обувки, компютърна и информационна техника, горива, битова техника и мебели.

По данни на Националния статистически институт оборотът при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали през март понижава с 37,1% спрямо година по-рано, при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали спадът е с 18,8%.

Статистиката регистрира нарастване с 3,4% при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения.

По-значителен спад при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 63,1%, търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 40,4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 19,8%.

В изискванията на коронакриза статистиката записва нарастване при търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 14,4%, а при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет растежът е с 5%.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР