Потребителското настроение в Обединеното кралство се влоши отново през декември,

...
Потребителското настроение в Обединеното кралство се влоши отново през декември,
Коментари Харесай

Влошаване на британското потребителско доверие през декември до 4-годишно дъно

Потребителското въодушевление в Обединеното кралство се утежни още веднъж през декември, достигайки 4-годишно дъно, защото несигурността към вървящите договаряния за Брекзит, по-високата инфлация и неотдавнашното повдигане на лихвените ставки от Английската централна банка водят до по-голям скептицизъм във връзка с положението на персоналните финанси, сочи изследване на компанията GfK UK Ltd.

Това е евентуален сигнал за идни по-нататъшни проблеми пред английската стопанска система, която се движи значително от вътрешното ползване и която към този момент сподели очевидно закъснение на растежа през отминаващата година.

Дългосрочният показател на потребителското доверие, определян от GfK, се намали през декември с един пункт до -13 пункта, достигайки на-ниско равнище от декември 2013-а година и подминавайки предходното значимо дъно от -12 пункта, достигнато през юли предходната година - тъкмо месец след референдума в поддръжка за Брекзит. Трябва да се има поради, че директно преди извършения през юни 2016-а година референдум за излизане на Англия от Европейски Съюз показателят на потребителското доверие на GfK беше на равнище от -1 пункта, преди да се срине до -12 пункта месец по-късно, когато стана явен резултатът от вота на британците.

Слабото изследване на института GfK отразява влошаващите се оценки на английските потребителите по отношение на техните персонални финанси през миналите 12 месеца, както и по-нататъшното намаление на тяхното предпочитание за огромни по мярка покупки в бъдеще. Това е следващо доказателство, че течащият развой на утежняване на стандарта на живот на английските семейства предвид на по-слабото повишаване на приходите по отношение на растежа на инфлацията, кара потребителите на Острова да бъдат по-предпазливи в техните разходи.

Индексът, измерващ оценката на персоналните финанси през миналите 12 месеца, се намали в края на годината до -3 пункта от -1 пункт месец по-рано, до момента в който съответният показател за персоналните финанси в бъдеще (за идващите 12 месеца) стабилизира на ноемврийското равнище от +2 пункта. В същото време показателят, оценяващ общата икономическа обстановка през миналите 12 месеца, се увеличи едва до -31 пункта от -32 пункта, а този, измерващ икономическите упования за идващите 12 месеца остана на равнище от -28 пункта.

Поредно понижение бележи желанието на английските консуматори да се ангажират в бъдеще с огромни по мярка покупки (спад на съответния показател до -4 пункта от -3 пункта през ноември), което значи, че настоящото утежняване на виталния стандарт кара британците да създадат пауза при този вид покупки.

Необходимо е да забележим развиването на няколко значими тематики, преди да последва смяна в низходящата наклонност на потребителското въодушевление, съобщи Джо Стейтън от института GfK UK Ltd. Трябва да имаме по-добро чувство за това по какъв начин ще завърши процеса по Брекзит, както и какъв брой бързо и доколко ще бъдат нараснали лихвите в страната. Никое от тези неща обаче няма да откри бързо решение, тъй че има възможност потребителското доверие да продължава да се утежнява и през 2018-а година, добави Стейтън.

Британската лира реагира внимателно отрицателно на GfK изследването, понижавайки се към двудневно дъно от 1,3351 щатски $, до момента в който еврото нараства към триседмичен връх от 0,8889 паунда. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР