Потребителската инфлация в Китай се ускори през септември до 7-месечен

...
Потребителската инфлация в Китай се ускори през септември до 7-месечен
Коментари Харесай

Ускоряване на китайската инфлация през септември до 7-месечен връх



Потребителската инфлация в Китай се форсира през септември до 7-месечен връх вследствие на по-силно повишаване на цените на храните и на по-високи петролни цени, демонстрират данни на Националното статистическо бюро.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през септември с 2,5% на годишна база след напредък с 2,3% през август, като това съставлява ускорение на инфлацията за четвърти следващ месец и февруари насам. На месечна база инфлацията набъбна с 0,7% след подобен напредък и през август.

Цените на храните се покачиха през септември с цели 3,6% по отношение на година по-рано след напредък с едвам 1,7% през август, като цените на свежите зеленчуци скочиха с 14,6% след покачване с 4,3% през предходния месец. Цените на плодовете пък набъбнаха с 10,2% след покачване с 5,5% месец по-рано.

Нехранителните цени се усилиха с 2,2% на годишна база след покачване с 2,5% през август, до момента в който цените на транспортните горива скочиха през септември с 20,8% след покачване с 19,4% през предходния месец.

Въпреки ускоряването на инфлацията, тя към момента се задържа под целевото равнище на китайското държавно управление за повишаване на потребителските цени през актуалната година с 3 на 100.

Националното статистическо бюро показа и данни, показващи намаляване на растежа на индустриални цени. Индексът на цените на производител (PPI) набъбна през септември с 0,6% на месечна база след покачване с 0,4% през август. На годишна база растежът на показателя PPI се забави през септември до 3,6% от 4,1% през август.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР